Semnarea contractului prin care România devine oficial ţara anului în 2013 (Country of the Year) la cel mai mare târg de produse bio din lume - Biofach, organizat anual în luna februarie la Nurenberg (Germania), este una dintre aşteptările pe care preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", Marian Cioceanu, le are de la ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin.
„Sperăm ca actualul Guvern să finalizeze contractul prin care România va fi ţara anului la Biofach Nurenberg. Este cea mai mare manifestare de agricultură ecologică din lume şi să fii acolo ţara anului înseamnă că eşti în lumina tuturor celor preocupaţi de acest sector”, a apreciat Marian Cioceanu, în conferinţa „Agricultura ecologică - sensul divin al agriculturii?”, organizat la Salonic.
Potrivit acestuia, iniţiatorul acestui program de „ţara anului” la Biofach Nurenberg a fost fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, la „propunerea şi insistenţele” Asociaţiei Bio România.
„Din această fluctuaţie de guverne, domnul Tabără a iniţiat acest program de ţara anului, la propunerea şi insistenţele noastre. Apoi, dânsul nu a mai fost ministru şi domnul Fuia (ministru al Agriculturii care i-a succedat lui Valeriu Tabără - n.r.) a dat acordul verbal printr-un secretar de stat, care a discutat cu cei de la Nurenberg. Dar trebuie semnate documentele şi sperăm ca viitorul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, să finalizeze, pentru că neamţul este neamţ. Trebuia să avem cu un an înainte semnate documentele. Acum, mai avem doar opt luni şi este cam târziu pentru ei”, a explicat Marian Cioceanu.
Preşedintele Bio România a adăugat că, în 2012, România a fost ţară parteneră la târgul de la Berlin, aceasta fiind, în opinia sa, una dintre reuşitele agriculturii româneşti de a se face cunoscută pe plan mondial.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), suprafaţa de culturi bio în România reprezintă 2,25% din totalul terenului agricol, în 2010 fiind în creştere de 17 ori faţă de anul 2000, iar în 2011, faţă de 2010, aceasta a crescut cu 13,5%.
sursa: Agerpres