Preocuparea continuă pentru mediu şi bunăstarea spirituală a locuitorilor săi, ar putea transforma Regatul Bhutan într-o ţară sută la sută ecologică în următorii zece ani.
Cu ocazia Conferinţei ONU pentru Dezvoltare Durabilă de la Rio, reprezentanţii micului stat din Himalaya au prezentat un plan care vizează exploatarea terenurilor în vederea dezvoltării unei agriculturi bio. Modelul său unic de dezvoltare care se raportează la Indicele de Fericire Internă în loc de Produsul Intern Brut (PIB) a fost apreciat public de către liderii din Marea Britanie şi Franţa.
Micul regat budist, străjuit de două dintre cele mai mari economii ale lumii - China şi India, numără doar 740 mii de locuitori, majoritatea ocupându-se cu agricultura, producurându-şi hrana prin metode tradiţionale care nu includ practicile moderne.
„Agricultura intensivă implică utilizarea de produse chimice, ceea ce nu este în conformitate cu credinţa noastră în budism, care ne îndeamnă să trăim în armonie cu natura”, a precizat ministrul Agriculturii, Pema Gyamtsho. Două treimi din populaţia ţării este dependentă de agricultură, în condiţiile în care numai 3 la sută din suprafaţă este cultivată.
Produsele chimice sunt folosite în principal pentru a stârpi buruienile, care din cauza lipsei de forţă de muncă sunt aproape imposibil de îndepărtat manual. De asemenea, unii fermieri împrăştie uree ca îngrăşământ pentru sol, în timp ce pentru combaterea ruginii grâului se utilizează un fungicid.
Bhutan produce în special pentru piaţa japoneză o varietate de ciuperci extrem de apreciată, alimentează cu legume hotelurile de lux din Thailanda, exportă mere în India şi orez roşu în Statele Unite ale Americii.
Prin faptul că ar deveni o ţară sută la sută ecologică, Bhutanul ar putea asigura un standard de calitate pentru consumatori, pe care nimeni nu o poate garanta în prezent. În multe state, printre care şi Spania, există o problemă de contaminare atunci când fermele organice sunt învecinate cu cele puternic industrializate, care utilizează cantităţi mari de substanţe chimice.
Conform estimărilor Institutului de Cercetare a Agriculturii Ecologice, piaţa mondială de produse ecologice este evaluată la 44,5 miliarde euro.