Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Artesana: Iaurturile tecucene au început să prindă piaţa

Publicat: 08 mai 2014 - 10:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru moderna unitate de procesare a laptelui de la Tecuci, administrată de Anişoara Donici, această perioadă este una de bun augur. Produsele sub brandul Artesana – arta brânzeturilor sănătoase -  sunt din ce în ce mai prezente pe rafturile marilor lanţuri de magazine: Auchan, Mega Image, Cora sau Carrefour. 

„Am început anul mult mai bine, comparativ cu 2013, au început să apară comenzile, cresc în continuare aprovizionările cu materia primă – laptele. Dar ceea ce este mai important e că publicul larg consumator a început să conştientizeze că pot găsi la noi alimente sănătoase, naturale, fără aditivi, fără conservanţi şi la preţuri cel puţin decente”, ne-a declarat şefa fabricii.

Necesarul de lapte, în creştere
În continuare ritmul livrărilor are o dinamică ascendentă. „Oferim pe piaţa de consum o largă gamă de iaurturi simple de vacă, de capră, iaurt de oaie, un produs care a devenit foarte căutat, iaurt de vacă probiotic, iaurt de capră probiotic, chefir şi sana din lapte de vacă, de capră, de oaie. În plus, cu mai bine de o lună de zile în urmă, am început fabricarea brânzeturilor cremoase”, a adăugat Donici.
Cu toate că unitatea de procesare din Tecuci încă nu a ajuns să lucreze la întreaga capacitate proiectată, Anişoara Donici priveşte cu optimism şi încredere spre viitorul apropiat. În această perioadă de după Sfintele Paşti a început să crească intrarea unor cantităţi mai mari de lapte de capră, lucru ce va permite producerea brânzeturilor semimaturate şi maturate. Până acum, materia primă - în jur de 2.000 de litri achiziţionată zilnic - pentru procesare nu era în cantitate suficientă. „Urmărim în continuare să mărim cantitatea de lapte pe care o folosim în producţie şi ne dorim să creştem vânzările, pentru că şi crescătorii de animale se dezvoltă pe seama noastră”, explică Anişoara Donici.

Produse naturale fără adaos
Important este că fabrica nu produce marfă pe stoc. Produsele lactate sunt livrate pe reţelele de distribuţie ale celor mai importante companii la nivel naţional. Este semnat un contract de parteneriat cu o firmă de logistică şi transport pentru preluarea ritmică a producţiei. „Preţurile nu sunt foarte mari, raportate la calitatea produsului şi la costurile pe care le avem cu laptele; clasa mijlocie îşi poate permite să cumpere, avem clienţi statornici, mulţumiţi de calitatea iaurturilor şi brânzeturilor pe care le realizăm sub brandul Artesana. Noi folosim lapte şi atât, fără niciun fel de alt adaos sau ingredient”, ne-a declarat Anişoara Donici.

„Ne utilăm pe măsura încasărilor”
La Fabrica Artesana se face din ce în ce mai simţită nevoia unor noi investiţii. Dar, fondurile sunt limitate, doar din încasări dacă se mai poate face ceva.
„În continuare, dorim să ne utilăm, ne-ar mai trebui nişte bani pentru achiziţionarea unor vane pentru brânză şi răcitoare, atât pentru noi, cât şi pentru crescătorii de animale cu care colaborăm şi care au neaparată nevoie. Apoi, ne-ar ajuta foarte mult o linie de îmbuteliere automatizată. Acum intenţionăm să ne utilăm din încasări, încă nu ne permitem investiţii foarte mari”, a susţinut administratorul unităţii de procesare.
Acesta adaugă că se merge pas cu pas, se rulează continuu încasările
pentru reluarea ciclului de producţie.
Despre proiectele de finanţare comunitară nici nu poate fi vorba pentru că în opinia administratorului fabricii „orice proiect atrage după sine cofinanţare, dar şi alte cheltuieli”.

Artesana - o prezenţă activă la târguri
Artesana este o prezenţă activă în târgurile din zona Agronomie – din Bucureşti - sau în cele din ţară. Încă de la sfârşitul anului trecut a fost iniţiat un program de promovare a produselor lactate tecucene, iar în această primăvară s-a demarat o acţiune de sampling, în unele unităţi comerciale, unde publicul larg consumator poate intra direct în contact gustativ cu produsele înainte de a le cumpăra. „Omul gustă, vede despre ce este vorba, merge la raft şi cumpără. Este o formă modernă de comerţ şi promovare. Este o poartă de a intra pe piaţă, o uşiţă pentru produsele de nişă”, ne explică Donici.
Important este că odată cu creşterea comenzilor, a sporit şi numărul angajaţilor de la nouă, câţi erau anul trecut, la 16 salariaţi, conduşi de un inginer tehnolog.

Iaurturile, primii paşi spre omologare
Unitatea de procesare tecuceană vrea să intre pe piaţa comunitară. A început să exporte iaurturile şi brânzeturile din ce în ce mai bine în Spania. În Italia, a expediat câteva mostre din produse realizate pe o reţea de magazine specializate pe comercializarea produselor tradiţionale şi naturiste. Iaurturile şi brânzeturile marca Artesana sunt realizate în regim artizanal - ceea ce implică folosirea unei forţe de muncă manuale - şi destinate unei pieţe de nişă.
De curând, conducerea fabricii a iniţiat discuţii preliminare la Ministerul Agriculturii pentru omologarea unor iaurturi, întrucât reţetele aparţin segmentului tradiţional.

Vizualizat: 3940 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii