Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Amprentare metabolomică pentru combaterea fraudei cu alimente ecologice

Publicat: 16 august 2017 - 12:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii europeni au reuşit să stabilească cu succes originea morcovilor organici prin intermediul amprentelor metabolomice, deschizând calea pentru o abordare a autentificării alimentelor ecologice în viitor şi a combate frauda alimentară.

Studiul realizat de Consiliul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (Joint Research Council - JRC) şi-a propus să determine dacă tehnicile de producţie agronomice, cele legate de gestionarea apei şi a îngrăşămintelor sau calitatea solului, afectează profilul metabolomic al morcovilor şi dacă acesta ar putea fi utilizat pentru a construi modele care să identifice originea legumelor.

Morcovi_bCercetătorii susţin că au reuşit clasifice corect 100% probele necunoscute, în conformitate cu practicile agricole, utilizând eşantioane recoltate pe parcursul a patru ani. Rezultatele obţinute indică faptul că sistemul de producţie are o influenţă sistematică asupra metabolomului morcovului.

Metabolomica presupune determinarea unor produşi de metabolism (metaboliţi) cu greutate moleculară joasă care rezultă în urma multiplelor reacţii biochimice de la nivel celular.

Produsele ecologice au crescut în popularitate în ultimii ani, în timp ce preţurile premium le fac o ţintă atractivă pentru fraudatorii de alimente, care etichetează produsele convenţionale ca fiind organice. Pe de altă parte, UE a vizat o trasabilitate crescută în sectorul ecologic, alături de alte produse alimentare, cu introducerea la începutul acestui an a unor controale sporite pentru identificarea fraudei alimentare.

Vizualizat: 550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

INVESTIŢIA ÎN GENETICĂ DĂ 38 DE LITRI DE LAPTE PE ZI

INVESTIŢIA ÎN GENETICĂ DĂ 38 DE LITRI DE LAPTE PE ZI

În ferma zootehnică Agrimat Matca, din judeţul Galaţi, media productivităţii în anul 2016 a fost de 38 de litri de lapte pe zi pe cap de vacă mulsă.

 

Interviu cu GABRIELA GANEA, şef fermă zootehnică Agrimat Matca

 

Reporter AgroInfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vacile superproductive, dovada progresului genetic! Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii