Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Alimentele ecologice şi impactul lor asupra omenirii

Publicat: 21 mai 2012 - 12:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou studiu publicat recent în revista Nature concluzionează că recoltele din agricultura ecologică pot rivaliza cu cele obţinute prin mijloace convenţionale, însă pentru a satisface nevoile de hrană ale populaţiei se impune adoptarea unor sisteme hibrid.

Acest lucru este valabil în special pentru cereale, care reprezintă principala materie primă în dieta umană. Totuşi, potrivit cercetătorilor, diferenţa de randament este mult mai puţin semnificativă în cazul anumitor culturi şi în anumite condiţii de creştere.

Studiul prezintă o analiză cuprinzătoare a literaturii ştiinţifice actuale şi îşi propune să afle în ce măsură culturile organice vor putea susţine pe viitor nevoia de hrană a populaţiei. Astfel, în timp ce unii privesc agricultura convenţională drept o ameninţare mare la adresa mediului înconjurător, prin faptul că subminează resursele de apă şi biodiversitate, eliberând gaze cu efect de seră, alţii susţin că extinderea suprafeţelor de teren ecologice ar putea creşte costul de trai al populaţiei, reducând accesul la alimente în ţările sărace.

„Pentru a asigura securitatea alimentară durabilă vom avea nevoie probabil de multe tehnici diferite - convenţionale sau organice, dar şi posibile sisteme hibrid. Astfel vom produce mai multe alimente la preţuri accesibile, asigurând totodată mijloace de trai pentru fermieri”, concluzionează cercetătorii.

Studiul indică faptul că, atunci când cele mai bune practici de management sunt folosite pentru culturile ecologice, randamentele sunt doar cu 13% mai mici decât în cazul culturilor convenţionale. „Aceste rezultate sugerează că sistemele organice de astăzi pot rivaliza cu cele convenţionale, în anumite condiţii de creştere şi cu ajutorul practicilor de management avansate”, mai spun experţii.

Vizualizat: 1776 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!