Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Agricultura ecologică, mai profitabilă decât cea convenţională!?

Publicat: 08 iulie 2020 - 12:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă fermierii care practică agricultura ecologică obţin stimulente financiare care ajung până la sută la sută şi îşi păstrează nivelul randamentelor la o treime faţă de exploataţiile convenţionale, aceştia tind să fie mai profitabili decât cultivatorii tradiţionali.

Aceasta este concluzia unui studiu al Universităţii Purdue, care a analizat profitabilitatea culturilor agricole tipice din regiunea Midwest a Statelor Unite (din care fac parte 12 state, inclusiv cele care compun aşa numita Centură a Porumbului), pe o perioadă de 10 ani.

organic-ecologic_bVeniturile nete realizate prin exploatarea suprafeţelor incluse în sistem ecologic au fost de 268 de dolari pe acru, respectiv cu 110 până la 120 de dolari mai mari comparativ cu fermele agricole convenţionale, în funcţie de specificul acestora (porumb/soia sau porumb/soia/grâu), au concluzionat cercetătorii prestigioasei universităţi din West Lafayette, Indiana. Studiul compară cele două modele de agricultură (cu două sau trei culturi în rotaţie), care utilizează pe scară largă cantităţi importante de îngrăşăminte, erbicide şi insecticide, cu agricultura organică, bazată pe mult gunoi de grajd şi o forţă de muncă mai mare.

Realizatorii studiului au luat în calcul o scădere a randamentelor pentru culturile ecologice, cu 32% în cazul porumbului, cu 33% la soia şi 24% la grâu. Astfel, în condiţiile în care porumbul convenţional era cotat la 3,60 dolari pe bushel şi cel ecologic la 8,30 dolari, soia convenţională la 8,85 dolari şi cea ecologică la 18,60 dolari iar grâul convenţional la 4,85 dolari faţă de 9,70 dolari cât s-ar fi plătit pe grâul ecologic, scenariul a produs un profit net pentru producţia ecologică de aproximativ 50 de dolari pe acru şi pierderi nete între 60 şi 70 de dolari pe acru în cazul sistemelor convenţionale.

Pentru a reduce sistemul ecologic la nivelul rentabilităţii sistemului convenţional, randamentele ar trebui să scadă cu aproximativ 18-20 la sută faţă de scăderea obişnuită a randamentelor în acest caz. Studiul a fost realizat pe fondul cererii în creştere a pieţei pentru culturi ecologice şi a lipsei de informaţii privind rentabilitatea relativă a fermierilor.

În timp ce rezultatele ar putea sugera că o conversie la producţia ecologică ar avea sens pentru cultivatorii de cereale care doresc o rentabilitate sporită, autorii emit de asemenea o precauţie. Costurile, randamentele şi preţurile pot varia semnificativ, ceea ce poate influenţa prost profitabilitatea, notează ei. Acesta este motivul pentru care există o diversitate foarte mare în ceea ce priveşte rentabilitatea în rândul producătorilor ecologici.

Vizualizat: 723 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

15 octombrie 2020 - 14:18

Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

22 septembrie 2020 - 13:04

Comisia Europeană a prezentat un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puţin 55% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

07 septembrie 2020 - 07:32

SPRIJIN PE EXPLOATAŢIE! Producătorii de cartofi şi cei de legume şi fructe în câmp şi în solarii şi sere vor primi maximum 5.000 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

06 septembrie 2020 - 19:46

CONSULTARE FERMIERI. Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

01 septembrie 2020 - 15:38

PROPUNERI MADR. Lanţul alimentar, bugetul PAC, lucrătorii sezonieri, protecţia produselor tradiţionale şi comerțul animalelor vii sunt subiectele pe care ministrul Adrian Oros a făcut propuneri la Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din UE.

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

19 august 2020 - 09:40

Agenția Europeană GNSS (GSA), responsabilă cu gestionarea sistemelor de satelit europene Galileo și EGNOS, a lansat competiția MyGalileoDrone. Deschisă pentru companii, studenți și antreprenori, competiţia reprezintă o bună oportunitate de a transforma o idee strălucită într-o afacere reală.

CIOLOŞ: 'Produs bio nu înseamnă neapărat mai scump'!

CIOLOŞ: 'Produs bio nu înseamnă neapărat mai scump'!

21 iunie 2020 - 12:11

Conversia către agricultura ecologică, spre care pare să ne ghideze viitoarea Politică Agricolă Comună, ar trebui să atragă oportunităţi nu doar pentru fermieri dar şi pentru consumatorul român.

Roşiile crescute la umbră au mai mulţi antioxidanţi

Roşiile crescute la umbră au mai mulţi antioxidanţi

19 mai 2020 - 13:28

Revista americană 'Journal of Agriculture and Food Chemistry' a publicat recent un studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Almeria (Spania) care ar putea pune pe gânduri mulţi cultivatori şi consumatori de tomate.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii