Adama
Agreena
AGRICOVER

SUBVENȚIILE MARI sunt pentru FERMIERII MICI!

Publicat: 22 iulie 2016 - 18:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BANII MULȚI TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA MICII FERMIERI. Sunt din neam de ciobani și mă doare sufletul de micii fermieri! Sprijinul cuplat în zootehnie este pentru fermierii în dificultate. Trebuie să schimbăm regulile în așa fel încât  banii să ajungă la fermierii în dificultate, susține ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Subvențiile mari din zootehnie ajung tocmai la fermierii români care nu o duc rău cu banii, în timp ce micii fermieri abia supraviețuiesc, a spus ministrul agriculturii la întâlnirea cu fermierii, organizată în Păltiniș. Pentru echilibrarea balanței se vor schimba criteriile de acordare a banilor.

De fapt, spune ministrul de resort, și Uniunea Europeană a gândit astfel lucrurile, ca subvențiile mari să ajungă la cei în dificultate. Greșeala s-ar fi ivit însă la stabilirea criteriilor de acordare a acestor bani. De exemplu, la ovine, fermierii care cresc sub 150 de capete nu au cum să încaseze sprijinul cuplat.

Sprijinul cuplat se dă pentru sectoarele cu dificultăți. Deci, eu nu am nimic și sper să nu se supere marii producători, dar vreau să scădem de la 600 de oi la 500 de capete. Am fost prin țară, am fost la Vatra Dornei și oamenii spuneau: domnule Irimescu, sunt prea multe 150 de oi pentru cine să primească. Banii sunt pentru cei în dificultate. Un fermier mare, în principiu, cu mii de oi nu este în dificultate. Să fim sinceri! Micii producători, însă, trebuie să-i încurajăm. Pentru că pe mine mă doare sufletul. Sunt din neam de ciobani, v-am spus. Astă vară am trecut pe Transalpina și s-au golit munții din zona mea de oi. Foarte grav!

Au apărut vacile, dar muntele e cu oaia. Ce se întâmplă? Ar trebui să vedem cum reușim să găsim acea transhumanță, să-i ajutăm pe cei care fac transhumanța. Dar, în mod cert, pentru producătorii care primesc subvenția și care trebuie ajutați, trebuie să coborâm clar numărul de oi. Că o fi 50, că o fi 60, că o fi 70, nu știu! Dar e clar că zona de munte este zona cea mai afectată și acolo trebuie să venim, sper să nu se supere cei care sunt în altă zonă, dar eu gândesc așa cum spune legislația europeană că banii, sprijinul cuplat în zootehnie se dă pentru sectoarele în dificultate.

Păi, nu vă supărați cel care are 10.000 de oi nu e în dificultate, e undeva la câmp și are tot ce-i trebuie. La munte, știm foarte bine ce înseamnă oaia pe vârful muntelui, declară ministrul Achim Irimescu.

Un fermier tânăr nu o să aibă bani să-și cumpere 500 de oi, dar va avea bani pentru 50 de oi, a mai spus ministrul agriculturii. Până una-alta, fermierii nu și-au primit nici acum sprijinul cuplat  pentru ovine și caprine (SCZ), aferent campaniei 2015, dar nici ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), singura schemă de plată acoperită de la bugetul național. Potrivit ministrului Achim Irimescu, nu e încă stabilită data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe autorizarea la plată a celor două subvenții pentru sectorul ovine și caprine. Nici cuantumul anunțat pentru 2015 nu este unul spectaculos, însumate cele două subvenții ar ajunge la 10 euro/cap de animal.

Vizualizat: 10362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

28 martie 2024 - 14:29

Anul acesta înregistrăm o suprafață cultivată cu rapiță de toamnă cu mult redusă comparativ cu anul anterior, aceasta datorându-se în principal condițiilor de secetă din perioada semănatului. Iarna blândă, cumulată cu practicarea sistemului de lucrări minime ale solului, favorizează bioacumularea și înmulțirea populațiilor de dăunători specifici culturii de rapiță. Estimăm în aceste condiții o presiune crescută de atac al dăunătorilor precum și o intensificare a atacului acestora. 

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
moldovan dumitru
|
07. 23, 2016. Saturday 00:04

SI LA VACI SE POATE SCADEA DE La 5 animale in sus

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii