Adama
Agreena
AGRICOVER

SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI! TRECEREA la SUBVENȚIA pe FERMĂ, UN DEZASTRU pentru FERMIERUL ROMÂN!

Publicat: 19 mai 2017 - 11:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII ROMÂNI NU VOR SĂ TREACĂ LA SUBVENȚIA PE FERMĂ. La Bruxelles se discută astăzi, 19 mai, cum vor fi acordate subvențiile agricole în noua politică agricolă comună, dacă se va menține subvenția pe hectar sau se va trece la subvenția acordată pentru exploatația agricolă. Dacă se va merge pe această variantă, mulți dintre fermierii români vor fi excluși de la plata subvenției pe suprafață.  Reprezentanții fermierilor români vor fi acolo!

Marea teamă a fermierilor români este eliminarea subvenției pe hectar și trecerea la o subvenție pe fermă. Dacă se va întâmpla acest lucru, multe dintre exploatațiile agricole ar putea fi excluse de la plata subvențiilor. În primul rând, România nu are cadastrate terenurile agricole și este puțin probabil să fie finalizată cadastrarea acestora până-n anul 2018. În al doilea rând, pentru acordarea subvenției pe fermă este necesară o evaluare a profitabilității fermei, iar exploatațiile agricole ar trebui să aibă personalitate juridică. 

Fermierii români sunt reprezentați la discuții de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). Alina Crețu, director APPR, le-a prezentat fermierilor ieri, joi, la AgriPlanta RomAgroTec, Fundulea, documentele transmise de Comisia Europeană cu tot ce se discută astăzi. Alina Crețu participă la grupul de lucru unde se negociază viitorul plăților directe.

Sunt prezente oficialități din Comisia Europeană și de la DG Agri și reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, Copa-Cogeca. Dintre cele 80 de persoane care participă la discuții, 40 sunt de la Copa-Cogeca. Sunt și reprezentanți ai organizațiilor mai mici ai organizațiilor de fermieri, dar și reprezentanți ai societății civile, a spus Alina Crețu.

În zona subvenției pe suprafață se așteaptă schimbări majore după 2020, schimbări care ar putea fi în dezavantajul agricultorilor români.

Majoritatea organizațiilor profesionale cred că se va continua cu un sprijin pe suprafață diferit, care va fi orientat în anumite direcții, dar se va cumula cu o altă formă de susținere. Fie că va fi susținerea pe fermă, fie că sunt scheme pentru managementul riscului, fie că va fi o altă opțiune care poate apărea în ultima fază de negociere. Categoric, negocierile sunt acum. Noi, APPR, suntem mici, suntem organizație tehnică (...) dar atât cât ține de activitatea noastră încercăm să susținem opiniile fermierilor la Bruxelles. (....)  Plata pe hectar va fi un subiect complex și aici nu trebuie să lăsăm jucătorii mari din Uniunea Europeană să facă acele jocuri.

alina-cretu-fundulea_bDin punctul meu de vedere dacă se va merge pe acel management al riscului, este doar o opinie, dar cred că mulți dintre dumneavoastră sunteți conștienți de asta, și vorbim despre marjă brută, studii legate de fermă, va trebui să vină cineva în ferma dumneavoastră și să vă spună, dumneavoastră fermier care cultivați 500 ha, aveți o societate comercială și anul trecut sau în ultimii trei ani ați avut un venit pe hectar de 100 de euro, iar anul acesta este doar de 50, noi, Uniunea Europeană venim cu atât pentru că nu ați reușit să ajungeți la un nivel în care să vă mențineți activitatea și să faceți și investiții.

Cine va face acest lucru? Vorbim de niște analize foarte complexe într-o fermă. Nu de declarații care trebuiau pregătite de acum trei ani. Vorbim de informații care trebuie centralizate în cadrul unor structuri. O va face ministrul agriculturii? Nu cred că va putea. Va fi extrem de complicat. O astfel de măsură nu cred că va fi în avantajul nostru. Trebuie să ne luptăm, așa cum fac alte organizații de fermieri, pentru a menține plata directă pe hectar pentru că în acest moment este un instrument clar, funcționează și știm cum e, le-a spus Alina Crețu fermierilor prezenți la discuții ieri, la Fundulea.

Ungaria a schimbat deja sistemul. Ei deja au convertit animalele în Unitate Vită Mare (UVM) și reușesc să primească subvenția pe fermă. Ei sunt pregătiți din 2020 să primească subvenția pe fermă, tăind capetele celor 5 ani, cea mai mare, cea mai mică, adică media celor 3 ani. Pe când în România, astăzi avem 855.000 de ferme care au depus cererea unică de plată, din care doar 53.000 sunt înregistrate fiscal. Faptul că cele 800.000 nu au niciun document fiscal cu care să demonstreze profitabilitatea pe ce înseamnă fermă va crea o mare problemă.

Avem termen 2018 în regulament pe ce înseamnă cadastrare pe care sigur nu-l vom putea realiza sub nicio formă. Avem foarte multe alte provocări. Se pare că Ungaria agreează plata pe fermă în momentul de față. (...) Eu cred că va trebui să susținem în continuare plata pe suprafață, dar trebuie să ne gândim și la niște alternative ținând cont de președinția Consiliului Europei din 2019. Dacă din 2019, presupunem că nu vom avea succes cu plata directă pe suprafață, măcar să le dăm o șansă o exploatațiilor mari pentru că sigur va exista o plafonare. Avem 10 milarde de euro care dispar prin plecarea Marii Britanii, va trebui să gândim niște sisteme, să ne așezăm toți la masă și să facem o diferențiere pentru exploatațiile care au și zootehnie, să se ducă pe o plajă de subvenție mai mare, a  spus la discuțiile de ieri Emil Dumitru, liderul Federației Pro Agro.

AGROINFO va veni cu informații proaspete cu tot ce se întâmplă cu plățile directe ale fermierilor.

Vizualizat: 13810 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii