Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria

ORDONANȚĂ de URGENȚĂ! FERMIERII ROMÂNI sunt AJUTAȚI SĂ CUMPERE PĂMÂNT!

Publicat: 17 februarie 2017 - 10:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ACUM LA MINISTERUL AGRICULTURII! Un proiect de ordonanță de urgență, publicat pe pagina Ministerului Agriculturii, anunță instrumente avantajoase de finanțare a fermierilor români care ar trebui să-i ajute pe aceștia să cumpere mult mai ușor terenuri agricole.

În România, în sistemul bancar valoarea unor categorii de terenuri agricole luate în garanție este evaluată la cca 40% din valoarea de piață a acestora, se arată în proiectul ordonanței de urgență.

Media numărului de animale pe exploatație în cazul exploatațiilor cu până la 100 animale/fermă este de numai 2,33 capete/exploatație, ceea ce impune măsuri economice pentru creșterea efectivului de animale prin asigurarea suprafețelor de teren necesare asigurării bazei furajere pentru efectivele existente și pentru creșterea acestora.

Pentru creșterea suprafețelor medii exploatate in sectorul vegetal în vederea eficientizării exploatațiilor sunt necesare măsuri de sprijin pentru achiziția de teren agricol similare celor pentru creșterea efectivelor de animale.

Se propune creșterea procentului de garantare de la 50% la 80% pentru fermierii care solicită credite bancare pentru achiziționarea de teren agricol:

a) până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți;

b) până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare, fermierilor pentru finanţarea productiei agricole, finanțarea producției piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finanțate din PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020.

c) până la maximum 80 % din valoarea creditelor acordate de instituțiile finanțatoare beneficiarilor PNDR 2014 - 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin aceste programe.

Anual, din Fondul pentru garantarea creditelor se vor aloca aceste sume. Sunt garantate împrumuturi de până la 3 milioane de euro.

Măsurile vizează reglementarea unei situații extraordinare generată, pe de o parte, de imposibilitatea achiziției de terenuri agricole în vederea extinderii exploatațiilor agricole, pentru modernizare și eficientizarea acestora, situație care trenează de mult timp și poate provoca destabilizarea întregului sector agricol, iar pe de altă parte, de imposibilitatea accesului la finanțarea producției agricole și a producției piscicole, pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari.

Prin măsurile adoptate, aceștia ar avea acces la finanțare încă de la începutul anului 2017, cu beneficii din primăvara anului 2017, precum și facilitarea accesului la credite și microcredite care pot oferi premisa accesării, din toamna anului 2017 a unor măsuri din PNDR, crescând astfel semnificativ gradul de absorbție al fondurilor alocate României pentru agricultură și spațiul rural.

Proiectul de act normativ, care modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.43/2013, propune și eliminarea definiției fermei de familie, a reglementării exclusive a susținerii fermelor de familie și lărgirea accesului la măsurile promovate prin actul normativ și pentru alte categorii de beneficiari, respectiv finanţarea și garantarea pentru sectorului agricol și pentru acvacultură; modificarea definițiilor pentru achiziție de teren, microcredit, precum si fluidizarea mecanismului de garantare.

(Sursa: Ministerul Agriculturii)

 

Vizualizat: 20666 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Producătorii autohtoni vor să fie egali în faţa competitorilor externi

Producătorii autohtoni vor să fie egali în faţa competitorilor externi

Importurile masive şi uneori la preţuri care nu includ taxa pe valoarea adăugată, pentru că legislaţia europeană permite şi astfel de aberaţii, pun în pericol existenţa producătorilor autohtoni de maşini şi echipamente agricole, care cu greu fac faţă provocărilor de pe piaţă. Această temă a fost adusă în discuţie şi în cadrul dialogului pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a iniţiat la Indagra, iar reacţiile nu au întârziat să apară.

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ Naturevo - noi provocări tehnologice Trasabilitatea laptelui la Agrocomplex Lunca Paşcani

Bancul zilei

La psiholog

La psiholog
Psihologul către pacient: Detalii