Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria

LOVITURILE CARE ÎNGENUNCHEAZĂ FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 08 martie 2017 - 19:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A DAT STATUL PĂMÂNT LA ȚĂRANI. EI MUNCESC ȘI NOI LUĂM BANI! Țăranul, fermierul român, muncește din greu ca să scoată primăvara trufandelele pe piață. Prima salată, ridichi, ceapă verde. De fapt, când țăranul nostru iese pe piață, trufandelele produse de el se vând la prețuri mici, derizorii. Din banii primiți nu-și scoate pârleala. De ce? Prețul este dictat de micii afaceriști, de samsarii, care aduc trufandale de pe meleaguri străine.

E primăvară și cu toții așteptăm să apară trufandalele pe piață. E incredibil ce se întâmplă în piețele din România. Noi cumpărăm trufandale de prin alte țări. Poate mai puțin gustoase, mai puțin sănătoase. Până să apară țăranii noștri pe piață cu trufandale, iuți de picior, afaceriștii aduc în piețe legume din diferite țări. Este suspect cum reușesc să le vândă la prețuri mici. Bănuiala este că această marfă nu-i fiscalizată.

Trufandalele apar pe piața din România din diverse țări. Din Turcia, din Polonia, din Macedonia. Apar trufandale la niște prețuri că nici nu-ți mai vine să cultivi, să cheltuiești bani. Autoritățile vamale își fac treaba sau nu și-o fac ?! Sunt samsari care se duc în Ungaria, Polonia, Macedonia. Aduc, de exemplu, varză timpurie, 3-4-5 tone într-o dubă cu remorcă, cel mai mult se aduce cu duba, și merg din două-n două zile.

Și când să scoți și tu trufandaua, undeva la jumătatea lui aprilie, începutul lunii mai, -  țăranii noștri muncesc din decembrie pentru asta, - și până scoatem noi, nu mai e preț de 4-5 lei/kg, e preț de dumping, prețul scade vertiginos. Cum aduc acești samsari acea marfă?! Vine nefiscalizată în România?  Cel care o comercializează nu plătește niciun impozit din moment ce se bucură de 20 de bani, 30 de bani câștig pe kilogram. El vinde trei tone într-o zi, a câștigat 1.500 de lei și m-a omorât pe mine producător român. Deci, avem un fenomen de importuri ilegale și nefiscalizate.

Prin 90, a apărut bișnița asta în România. În zona de Olt, Vâlcea, Sibiu, Mediaș, sunt aceiași oameni de 25 de ani. Sloganul lor după Revoluție era: A dat statul pământ la țărani. Ei muncesc și noi luăm bani! E valabil și astăzi, spune Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. 

Un alt fenomen care dăunează bunului renume al fermierilor români este, să-i spunem, confiscarea brandurilor. Sunt celebre merele de Voinești. Dacă mergeți în piață și întrebați un vânzător de unde sunt merele, o să vă răspundă că sunt de Voinești. Este celebră, prin gustul delicios, roșia de Izbiceni, e celebru de zemos și dulce pepenele verde de Dăbuleni. În piață, rar o să vedeți un vânzător care să nu aibă pusă eticheta pe muntele de pepeni: Dăbuleni. Cu certitudine, o parte din această marfă este adusă de pe meleaguri străine.

Cum bine știți a fost acel scandal cu brânza de Brădet. Se poate întâmpla și cu roșia de Izbiceni sau cu pepenele de Dăbuleni. Consumatorul o ia, crede că e de Izbiceni, o mănâncă, se îmbolnăvește, pentru că nu ai de unde să știi cu ce a fost tratată și gata scandulul, apare în presă că roșia de Izbiceni l-a îmbolnăvit, mai spune liderul de sindicat.

Vizualizat: 11568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

Familia Andrieş, din Mănăştur, judeţul Arad, sunt crescători de oi din tată-n fiu. Au 500 de oi Ţurcane, 4 vaci şi 18 măgari. Pe vremea lui Ceauşescu, din banii primiţi pe lână şi brânză, Ioan Andrieş şi-a luat Dacie. Acum, a ajuns să dea lâna pe nimic. Când totul mergea greu, familia Andrieş a descoperit că are totuşi ceva ce merge foarte bine: laptele de măgăriţă.

INTERVIU cu Ioan şi Ionuţ Andrieş, fermieri din jud. Arad

Naturevo - noi provocări tehnologice Trasabilitatea laptelui la Agrocomplex Lunca Paşcani Ferma în care vacile dau 37 litri de lapte pe zi

Bancul zilei

54

54
Ion: Mă Gheo, aseară aproape că l-am văzut pe tată’tău. Detalii