Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

MATIF: Noua recoltă influenţează COTAŢIILE GRÂULUI

Publicat: 17 mai 2017 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe piaţa grâului, discuţiile agricultorilor se concentrează în special pe situaţia culturilor şi mai puţin pe vânzări. Căldura se lasă aşteptată, în special în nordul Europei, iar ploile din ultima vreme au fost suficiente.

În Franţa, clima este momentan prea uscată şi nu se ştie dacă ploile aşteptate pe alocuri vor fi suficiente. La finalul celei de-a 19 săptămâni calendaristice (8-17 mai), 76 la sută din culturile de grâu moale din Franţa au fost catalogate ca fiind „bune până la foarte bune”, o îmbunătăţire cu un procent faţă de săptămâna a 18-a.

Exporturile cresc
Exporturile de grâu moale înregistrate în cea de-a 18-a săptămână au însumat 466.181 t, relatează Comisia Europeană. Astfel, exporturile anului fiscal actual sunt de 21,1 milioane de tone până la momentul de faţă, cu aproximativ 5 milioane de tone mai reduse faţă de anul trecut.
Algeria a cumpărat 470.000 t grâu pentru sezonul următor. Este vorba despre prima tranzacţie a Algeriei pentru 2017/18, iar livrarea va avea loc în luna iulie. Preţurile s-au mişcat între 197,50 şi 199 USD/t cif. Comercianţii se aşteaptă ca marfa să vină în special din regiunea Mării Negre.

Pierderi la bursă
La bursa europeană la termen Euronext de la Paris (Matif), contractele pe grâu au înregistrat pierderi. În prima zi de tranzacţionare din săptămâna 8-17 mai, cotaţiile la Matif au scăzut. Grâul de recoltă veche cu livrare în septembrie s-a comercializat la 168,25 euro/t (-1,25 euro).
Un curs al monedei euro stabil, o situaţie mai bună a culturilor în Franţa şi pierderile înregistrate de tranzacţiile cu grâu la bursa de la Chicago (CBoT) au influenţat cotaţiile. Cele mai recente rapoarte FAO, în urma cărora Marocul ar urma să recolteze anul acesta 7 milioane de tone de grâu (cu 2,7 mio t mai mult faţă de anul trecut) îşi vor pune amprenta pe cotaţiile la bursă.

Cotaţia grâului cu livrare în septembrie a ajuns, luni, 8 mai, la 169 euro/t. Linia de susţinere inferioară se află la 168 euro/t. Dacă preţurile scad sub această cotaţie, următorul prag ar fi la 165 şi 162 euro/t. Dacă se atinge nivelul de 171,50 euro/t, abia atunci ar putea creşte cotaţiile grâului la Matif.
Sursa: agrarticker.de

Vizualizat: 2340 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Case IH Agronomic Design

Case IH Agronomic Design

În plină campanie de recoltat cereale păioase, Titan Machinery a organizat deplasarea a două combine Case IH la Igriş, în judeţul Timiş, pentru a servi drept material de studiu în cadrul demo tur-ului Agronomic Design, seria de evenimente în câmp dedicate promovării bunelor practici în agricultură. Asta se întâmpla la început de iulie şi marca practic ultima etapă a turului, când, pe parcursul a două zile, fermieri din vestul ţării, dar şi colegi din Serbia şi Croaţia, au fost invitaţi să descopere performanţele şi avantajele combinelor Axial-Flow.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Ţuţuianu a pariat pe New Holland „Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Bancul zilei

La doctor

La doctor
Un bâlbâit vine la doctor. Detalii