Adama
Agreena
AGRICOVER

DE CE NU SE VINDE BRÂNZA de OAIE din FERMELE ROMÂNEȘTI?

Publicat: 08 martie 2017 - 16:17
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OI MULTE, BRÂNZETURI PUȚINE ÎN MAGAZIN! România e plină de paradoxuri! Unul dintre ele este că avem 14 milioane de ovine, dar pe rafturile magazinelor mai degrabă găsim brânzeturi din uleiuri vegetale decât brânză de oaie.

Există o discrepanță între numărul ridicat de oi din România și cantitatea de produse de pe piață, spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul a mai ridicat această problemă. Este paradoxal să avem tradiție în creșterea oilor și, totuși, brânza de oaie să o găsești atât de rar prin magazine. Ne referim la brânza autentică, nu la brânzeturi contrafăcute și pe care se lipesc etichete false.

Daniel Buda spune că a descoperit și motivul. Stâna românească suferă din pricina mizeriei.

Factorul principal care determină un procent atât de scăzut al produselor comercializate este lipsa unor condiții igienico-sanitare corespunzătoare cu normele în vigoare, în majoritatea stânelor din România. Astfel, standardele privind siguranța alimentară sunt deseori încălcate, fermele nebeneficiind de condiții adecvate pentru comercializarea produselor la cele mai ridicate standarde de calitate și siguranță. Acest aspect este determinat cu precădere de situația financiară precară a fermierilor,spune europarlamentarul.

Fermierii nu au bani să se alinieze civilizației europene. Europarlamentarul i-a scris comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan. Daniel Buda i-a cerut sprijin financiar pentru fermierii români ca să-și pună la punct stânele.

În prezent, există peste 14 milioane de oi în România, un număr considerabil mai mare decât cel din anii 2000. Cu toate acestea, doar 20% din producția totală de lapte de oaie ajunge să fie comercializată în lanțurile de magazine. În ceea ce privește carnea, dar și brânzeturile de oaie, acestea se regăsesc într-o proporție nesemnificativă la retaileri sau în restaurantele românești.

Astfel, 80% din produsele lactate din oaie sunt utilizate de către fermieri pentru consum propriu sau ca o componentă a trocului. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a veni în sprijinul crescătorilor de oi în vederea adaptării lor la standardele impuse, spune Daniel Buda.

Comisarul Phil Hogan i-a răspuns.

Creșterea valorii adăugate a producției agricole prin standarde mai înalte de calitate și o mai bună organizare a producătorilor pentru pătrunderea pe piețe sunt obiective-cheie ale programului de dezvoltare rurală al României (PDR) 2014-2020.

Diverse măsuri din cadrul programului de dezvoltare rurală oferă sprijin pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin investiții în ferme sau în mici unități prelucrătoare. Cu toate acestea, nu se poate acorda sprijin din cadrul PDR pentru ca agricultorii să respecte standardele UE obligatorii din punct de vedere juridic care sunt deja în vigoare decât în două cazuri:

- atunci când un tânăr fermier se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. În acest caz, se poate acorda sprijin doar în termen de 24 de luni de la data stabilirii sale.
- atunci când legislația Uniunii impune noi cerințe fermierilor. În acest caz, sprijinul poate fi acordat pentru investițiile necesare pentru a se conforma noilor cerințe în cursul unei perioade de 12 luni de la data la care acestea au devenit obligatorii pentru exploatația agricolă.Informații detaliate privind PDR al României sunt disponibile pe site-ul internet al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România .

În ceea ce privește standardele UE de igienă a producției, România ar trebui să respecte dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 853/2004 . Ar trebui subliniat faptul că legislația menționată mai sus prevede măsuri de flexibilitate pentru fermierii locali, dar, în acest caz, măsurile respective ar trebui notificate Comisiei de către autoritățile competente, a spus Hogan.

Cu alte cuvinte, spus pe românește, fermierii români, ori insistă la Ministerul Agriculturii să notifice Comisia Europeană pentru un sprijin financiar, destinat stânelor, ori se descurcă singuri să-și rezolve problema în așa fel încât produsele din fermă să ajungă pe rafturi.

Vizualizat: 11581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

16 aprilie 2024 - 07:03

Fermierii care beneficiază de o plată în plus pe hectar anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt tinerii fermieri cu vârsta de până-n 40 de ani. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

15 aprilie 2024 - 20:21

Proprietarii de terenuri din țara noastră au parte de vești bune din partea Guvernului. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit noi informații despre stadiul lucrărilor de modernizare a sistemului de irigații din Lunca Dunării.

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

15 aprilie 2024 - 17:16

Nu doar că-și pierd subvențiile APIA fermierii care dau foc vegetației uscate de pe terenuri, dar riscă acum și pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ion
|
03. 08, 2017. Wednesday 19:01
Ce nesimtire . Branza de oi produsa de un fermier este mult mai curata decat cea produsa de asa zisii fermierii europeni. Conumati cu toata increderea branza produsa de romani . Stiti ce se spus de branza noastra se vinde pe marginea santului nu in super marketurile pline de branza contrafacuta. Asta.i Romania.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii