Adama
Agreena
AGRICOVER

DAEA: SUNT 1.680 de SUPERMARKETURI în ROMÂNIA și FERMIERII ROMÂNI NU AU LOC!

Publicat: 26 februarie 2017 - 09:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUSȚINEM PRODUSUL ROMÂNESC! Fermierii români și produsele lor nu-și găsesc locul pe piață, spune ministrul agriculturii, Petre Daea. După calculele șefului de la Agricultură sunt 1.680 de supermarketuri în România. Pentru fermierii români nu ar trebui să fie o problemă vânzarea produselor din fermă. Când România a încercat să le impună marilor magazine să aibă pe raft  51% produse achiziționate pe lanțul scurt, cu alte cuvinte, produse românești, s-a trezit că este atenționată de Comisia Europeană.

Prezent vineri, la Târgu Mureș, la Adunarea Generală a Crescătorilor de Bovine din România, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că producătorii români trebuie să fie egali cu alții la intrarea cu produsele lor într-un supermarket. Fermierii noștri trebuie să aibă locul lor pe piață.

Pe o piață unică, fermierii români nu-și mai găsesc locul. Este o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. Eu am făcut un calcul câte supermarketuri sunt în România. Sunt 1.680 și am făcut de asemenea un calcul, am apreciat suprafața pe care o ocupă aceste supermarketurile și, se pare, că ea se apropie de suprafața orașului Pitești. În această piață unică, creată în mod egal, cu aprobări, unde supermarketurile s-au așezat și au intrat în zona de interes pentru consumator, au apărut, evident, și anumite restricții, pe care noi am căutat să le eliminăm și le-am eliminat prin Legea 321 care s-a modificat apoi prin Legea 150 (botezată legea produsului românesc n.r.).

E adevărat că s-a început o perioadă de atenționare, un pre-infringement pe care-l gestionăm cu atenție, facem schimb de informații cu Bruxelles. Și dânșii au părerile lor, noi pe ale noastre, ne armonizăm poziția, dar respectăm ferm interesul producătorului român, care trebuie să participe în mod egal pe piața unică pe care noi o gestionăm împreună. E o piață unică, intră toți în ea. Să fim și noi și ei, fără restricțiile pe care le pun pe lanțul acesta de intervenție în supermarketuri. Producătorul român la intrarea în supermarket să aibă aceleași condiții cu cel care aduce marfa. Într-un cuvânt, să fim egali, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul conferinței de presă susținută la Târgu Mureș.

Bruxelles-ul ar fi fost deranjat de articolele din legea produsului românesc care spun că marile magazine trebuie să facă reclamă pe banii lor produselor românești și că ar trebui să amenajeze rafturi doar cu produse românești, rafturi distincte unde cumpărătorul român să poată găsi produse care provin de la fermierii noștri.

Ioan Munteanu, președintele Comsiei de agricultură din Camera Deputaților, a observat că România a fost reclamată la Bruxelles cu o lună înainte de promulgarea legii produsului românesc. Deci, retailerii nu au așteptat să cadă drobul de sare, au sesizat Comisia din timp despre intenția României de a ajuta producătorii români.

Grav este că legea a fost promulgată pe 17 iulie 2016, iar sesizarea s-a făcut pe 28 iunie, deci înainte de apariţia legii. Nu este în istorie aşa ceva, dar cu România se întâmplă multe la nivel european. Ne bucurăm că nu au sesizat cei din Comisia Europeană că am eliminat taxele la raft care erau cuprinse între 25 - 32 %. Am înţeles că, în noua lege, retailerii vor să repună taxele de raft, dar ca să se liniştească vom introduce prevederea că taxele suplimentare se vor include în preţul de vânzare, a declarat deputatul Ioan Munteanu, pentru Agerpres.

Deputatul a arătat că din noua lege vor dispărea obligativitatea supermarketurilor de a promova pe banii lor produsele româneşti şi cea privind amenajarea unor rafturi distincte pentru aceste produse, articole invocate de Comisia Europeană.

În aceeași situație cu România ar fi și Ungaria, tot pentru intenția de a-și promova și susține produsele fabricate de producători autohtoni.

Vizualizat: 3194 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii