Adama
Agreena
AGRICOVER

CARE ESTE EFECTUL SUBVENȚIILOR APIA?

Publicat: 06 decembrie 2018 - 18:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BRUXELLES! Comisia Europeană anunță că s-a finalizat prima evaluare a performanțelor Politicii Agricole Comune. Rezultatele arată, printre altele, că ajutoarele financiare acordate fermierilor, subvențiile, reduc sărăcia din mediul rural.

Politica Agricolă Comună (PAC) este din ce în ce mai orientată către piață, ceea ce duce la o creștere a competitivității și a performanțelor comerciale ale UE. Sprijinind aproximativ 7 milioane de beneficiari, fermieri, PAC contribuie, de asemenea, la reducerea sărăciei în zonele rurale. Acestea au fost printre concluziile primei evaluări a performanțelor PAC publicate la data de 05 decembrie 2018 de către Comisia Europeană.

În cadrul angajamentului Comisiei Europene de îmbunătățire a PAC, primele părți ale Cadrului comun de monitorizare și evaluare (CMEF) au fost finalizate. Utilizând 178 de indicatori și peste 900 subindicatori, acest cadru a fost conceput pentru a evalua cât de bine a atins PAC cele trei obiective principale ale producției viabile de alimente, gestionarea durabilă a resurselor naturale și acțiunile climatice și dezvoltarea teritorială echilibrată.

Prin acest proces, indicatorii au arătat o serie de succese pentru PAC. Acestea includ o schimbare pentru UE de a fi un importator net de produse agroalimentare către un exportator de alimente. De exemplu, exporturile agroalimentare ale UE s-au dublat aproape în ultimii zece ani, menținând în același timp o piață deschisă. De exemplu, UE este  de departe cel mai mare importator de produse agroalimentare din țările cel mai puțin dezvoltate. Acest lucru a condus, de asemenea, la reducerea decalajului dintre prețurile agricole la nivel mondial și la nivelul UE, făcând agricultura europeană mai competitivă.

În plus, PAC sprijină 7 milioane de beneficiari, care reprezintă aproximativ 65% din totalul fermelor din UE. De asemenea, s-a arătat că PAC contribuie la reducerea ratei sărăciei în zonele rurale. În ceea ce privește veniturile, diferența dintre veniturile agricole și celelalte sectoare se reduce, de asemenea, cu o pondere a veniturilor agricole medii comparativ cu întreaga economie, de la 32% în perioada 2000-2010 până la 47% în 2016.

În ciuda acestui fapt, indicatorii au arătat unde pot fi făcute progrese. De exemplu, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și amoniac din agricultură au scăzut (de exemplu, o scădere cu 22% a emisiilor de GES din 1990), rezultatele primei evaluări a performanței sugerează că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare  în PAC privind aspectele de mediu. În plus, creșterea productivității a fost determinată, în principal, de forța de muncă, și mai puțin de cercetare sau inovare așa cum se intenționa.

Având în vedere că viitoarea PAC va pune accentul pe respectarea regulilor și asupra rezultatelor și performanței, un nou cadru de monitorizare și evaluare a performanței va stabili un set unic de obiective la nivelul UE pentru plățile directe, măsurile de piață și dezvoltarea rurală. Cu toate acestea, datele detaliate oferă deja o bază bună pentru identificarea priorităților politice și pentru a ajuta statele membre în pregătirea planurilor strategice ale PAC, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis astăzi pentru AGROINFO.

Vizualizat: 6976 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

26 martie 2024 - 20:12

APIA a făcut plăți de peste 424 milioane lei pentru Campania 2023.

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

26 martie 2024 - 17:45

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat astăzi, 26 martie 2024, noi plăți pentru anul de cerere 2023 în suma de 424.674.010,17 lei. Astfel, APIA a efectuat până în prezent plăți, pentru anul de cerere 2023, în valoare de 10.537.252.517,38 lei.

Moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, respinsă!

Moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, respinsă!

26 martie 2024 - 12:40

Moțiunea simplă depusă de 54 de deputați ai USR și Forța Dreptei a fost respinsă cu 77 de voturi „pentru”, 149 de voturi „împotrivă” și 7 abțineri. Alți 10 deputați nu au votat.

Anunț OFICIAL ACUM plata subvențiilor APIA fermieri, crescători de animale!

Anunț OFICIAL ACUM plata subvențiilor APIA fermieri, crescători de animale!

26 martie 2024 - 08:20

Bani intrați în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. "Am plătit deja fermierilor, din decembrie și până-n prezent, 2,13 miliarde de euro subvenții,la care se adaugă peste 100 milioane euro sprijin ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) și continuăm să luăm deciziile corecte pentru fermierii noștri," a anunțat ieri ministrul agriculturii, Florin Barbu, de la tribuna Parlamentului României. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii