Adama
Agreena
AGRICOVER

Buletin agrometeorologic 04 – 10 Septembrie 2014

Publicat: 04 septembrie 2014 - 08:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 04 – 10 septembrie va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15...27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 23...31°C, în toate regiunile agricole ale ţării.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6...22°C, în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 16...28°C, favorabilă continuării lucrărilor de semănat la culturile din prima epocă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la speciile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. În prima parte a intervalului, în zonele sudice şi sud-vestice, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va menţine în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din vestul, centrul şi local sudul şi estul teritoriului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative, atât la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), cât şi la speciile pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toată ţara, exceptând suprafeţele agricole unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol, unde acestea fiind în continuare stânjenite.
La floarea-soarelui în regim neirigat va fi posibilă definitivarea maturităţii ceară (100%), continuându-se totodată maturitea deplină (10-100%) şi recoltarea, pe aproape întreg teritoriul agricol.
În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla la maturitatea ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.
Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului în rădăcină, iar cartoful, veştejirea vrejilor şi recoltarea.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua coacerea fructelor/boabelor, lemnului şi acumularea zahărului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.
La cultura de rapiţă şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele înfiinţate până în prezent se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Lucrările agricole de toamnă (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, precum şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturii de rapiţă) se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor);
• În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie.
sursa: ANM

Vizualizat: 990 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cum obțineți un bonus APIA anul acesta de 92 euro/ha!

Cum obțineți un bonus APIA anul acesta de 92 euro/ha!

02 mai 2024 - 20:12

Fermierii, crescătorii de animale pot să-și suplimenteze subvențiile APIA pe hectar prin încheierea de angajamente pentru măsurile de agro-mediu și climă. Cei care optează pentru Pachetul 10 refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole încasează de la APIA un bonus de 92 euro/ha.

Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în această zi sfântă

Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în această zi sfântă

02 mai 2024 - 19:01

Vinerea Mare 2024 foarte importantă în calendarul ortodox. Este o zi pe care credincioșii trebuie să o respecte cu pioșenie. Există atât lucruri care trebuie făcute în această zi, dar și acțiuni interzise. În continuare, poți afla totul despre ce reprezintă Vinerea Mare și care sunt restricțiile sale.

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

01 mai 2024 - 19:45

Majorarea ajutoarelor de minimis de la 25.000 euro/fermă la 50.000 euro/fermă și acordarea lor timp de 3 ani.

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

01 mai 2024 - 19:19

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

01 mai 2024 - 17:24

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranșă de plată în valoare totală de 119 milioane de euro (594,66 milioane de lei). Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și cele aferente măsurilor de mediu și climă.

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

30 aprilie 2024 - 19:56

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru creștini, dedicată postului și rugăciunii. La fel ca la oricare altă sărbătoare importantă, există tradiții și superstiții ce se respectă de sute de ani.

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

30 aprilie 2024 - 14:53

Fermierii polonezi anunță că toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

30 aprilie 2024 - 07:52

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii