Adama
Agreena
AGRICOVER

Agrometeo pentru ianuarie 2016. Vezi ce temperaturi şi precipitaţii aduce prima lună a anului!

Publicat: 22 decembrie 2015 - 11:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ne-a transmis prima prognoză agrometeo pentru anul viitor. Iată ce vreme ne aşteaptă încă din primele zile ale lui ianuarie!

Pe parcursul lunii ianuarie 2016 va predomina un regim termic al aerului, per ansamblu, normal în centrul, nordul şi, local, în vestul ţării, iar în restul regiunilor agricole, temperaturile medii diurne ale aerului vor putea depăşi normele climatologice.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii excedentare în aproape toată ţara, exceptând zonele estice, sud-estice şi sudice, unde precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, fenomene ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, la data de 31 ianuarie 2016, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra pe unele areale agricole din sud-estul, estul, sudul şi vestul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp se vor afla în starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În zilele cele mai reci, pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă înfiinţate tardiv.
Culturile de orz şi de grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, plantele având unu-doi fraţi bine dezvoltaţi. În culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia, plantele prezentând o vigurozitate slabă şi o densitate mai redusă.
Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie a plantelor, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra repausul vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fară strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Vizualizat: 2480 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

26 martie 2024 - 20:12

APIA a făcut plăți de peste 424 milioane lei pentru Campania 2023.

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

26 martie 2024 - 17:45

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat astăzi, 26 martie 2024, noi plăți pentru anul de cerere 2023 în suma de 424.674.010,17 lei. Astfel, APIA a efectuat până în prezent plăți, pentru anul de cerere 2023, în valoare de 10.537.252.517,38 lei.

Moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, respinsă!

Moțiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, respinsă!

26 martie 2024 - 12:40

Moțiunea simplă depusă de 54 de deputați ai USR și Forța Dreptei a fost respinsă cu 77 de voturi „pentru”, 149 de voturi „împotrivă” și 7 abțineri. Alți 10 deputați nu au votat.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii