Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Viaţa la ţară: veceul din fundul curţii bate mirajul fondurilor europene

Publicat: 04 februarie 2016 - 15:41
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Dezvoltarea rurală! Cât de bine, de promiţător şi de necesar sună sintagma din care mulţi, mai ales fruntaşii politicilor naţionale, au făcut slogan de propagandă electorală!

Din care alţii, mai vestici, mai europeni, mai deschişi la minte probabil au făcut motiv de mândrie naţională. Pentru că EL, ţăranul francez, austriac sau olandez a avut noroc. Noroc de oameni cu capul pe umeri şi cu intenţii bune transformate în fapte şi mai bune. Noroc de programe europene are au dezvoltat viaţa la ţară, cu agricultura ei cu tot. De la producţia gospodărească la vânzarea şi promovarea produselor tradiţionale, obţinute în mediul rural.

Contrastând flagrant cu suratele dezvoltate ale Vestului, "viaţa la ţară" din România are o singură viteză când vine vorba de dezvoltare: încet spre deloc. Tărâm de poveste, cu peisaje virgine şi râuri cristaline, bucate de-ţi lasă gura apă, tradiţii cum n-are nimeni... aşa apare descrisă, cam peste tot în lume, imaginea turistică a satului românesc. Dar e atât de puţin pe lângă imensitatea tristă şi dureroasă pe care o ştim cu toţii! Agricultura de subzistenţă, şomajul ridicat, lipsa infrastructurii, educaţia şi asistenţa medicală la subzistenţă şi ele, monopolul instaurat de unii edili locali... toate acestea fac să pălească serios "mirajul" vieţii la ţară. S-ar fi putut mai bine, se poate încă. Sunt şi bani. {i pentru transformarea veceului din curte într-o baie salubră de interior, dar şi pentru a aduce agricultura de subzistenţă la nivelul unor mici afaceri agricole care să asigure traiul familiei de ţărani şi să aducă şi un venit suplimentar. S-au făcut mulţi paşi, dar mărunţi. Ori, nevoile satului românesc sunt de zeci, de sute, de mii de ori mai mari!
Românul plugar e în topurile europene pentru că România are cu ce. Doar că încă nu ştim bine ce să facem cu ce avem. De pildă, om avea noi cea mai mare suprafaţă agricolă pe locuitor din UE, dar randamentul de producţie la hectar e la jumătate! Avem mult pământ însă e cel mai fragmentat din Europa, având în vedere că peste 50 la sută din terenul arabil este lucrat în ferme mai mici de zece hectare. Suntem în top şi cu populaţia ocupată în agricultură, dar mare parte este alocată gospodăriilor ţărăneşti care produc strict pentru hrana proprie.

Mass-media pare ultima speranţă pentru viaţa la ţară. Aşa se mai aude şi de bine, şi de rău, dar şi de câte neajunsuri suferă mediul rural. E aproape la fel ca acum 15-20 sau 30 de ani. Biserica, primăria, şcoala (dacă există), căminul cultural (renovat sau nu). Câteva magazine săteşti, veşnicul birtul cu plata pe datorie, câte o sală de sport mai răsărită, câteva afaceri agricole locale.
În localităţile apropiate marilor urbe se mai mişcă lucrurile. Orăşenii au început migraţia spre satele care le pot asigura condiţii de trai "ca la bloc", dar cu un plus de linişte şi de confort. În aceste localităţi "viaţa la ţară" are şanse mai bune. Dar dulcea Românie îşi doreşte mai mult. Are nevoie de mai mult. De asta SATUL românesc îşi strigă neputinţa!

Vizualizat: 1568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
02. 08, 2016. Monday 12:33

cand vei invata sa folosesti civilizat o toaleta ,cand nu vei mai arunca gunoiul aiurea,cand vei fii in stare sa-i respecti pe cei de linga tine,cand nu ai sa mai fii un hot tot timpul,cand vei fii in stare sa te autoeduci in spiritul bun al vorbei si faptei, incearca atunci sa doresti a fii in rand cu europenii .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ţuţuianu a pariat pe New Holland

Ţuţuianu a pariat pe New Holland

Ar fi putut urma o carieră de succes într-o fermă zootehnică, având calificarea de medic veterinar, dar a ales să investească tot ce a câştigat în cultura mare. Şi nu regretă decât faptul că ziua are doar 24 de ore. Munceşte cot la cot cu cei doi fii ai săi, iar odihna nu face parte din vocabularul său. Astăzi, Gheorghe Ţuţuianu lucrează 4.500 de hectare în Câmpia Bărăganului şi a atins un nivel de performanţă care i-ar face invidioşi pe mulţi agricultori cu experienţă din vestul Europei.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Case IH Agronomic Design „Ziua grâului” Diosig 2017 - 1000 de participanţi Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Bancul zilei

Concediu...

Concediu...
Doi prieteni se întâlnesc: Detalii