Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria

PORCUL NAŢIONAL nu vrea să zboare ÎN AMERICA!

Publicat: 19 decembrie 2016 - 10:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu am putut să nu râd la aflarea veștilor că din 2017 fermierii români vor putea să vândă porci americanilor. 

Și asta datorită lobby-ului făcut de premierul de bine, Dacian Cioloș, împreună cu ministrul piețelor emergente, Achim Irimescu. Poate și în Argentina vom vinde ceva soia și câteva mii de vaci de carne. Că tot avem SCZ de cinci stele.

Din știre am aflat că și Japonia stă cu brațele deschise să prindă ceva fleici mioritice. Ba și „mâncăii de usturoi”, cum îi numeau japonezii pe coreeni, ar avea ceva chemare pentru jumările românești. Dar porcul nostru nu și nu. Are rău de avion și nici nu vrea să se audă că a zburat porcul. Și oricum nu vrea mușchii lui de porc să hrănească cow-boyii. Cică, i-ar fi mai bine aici, pe grătarele românilor, la ceas de sărbători. Chiar și în restul anului. Dar, din păcate, nu prea face față concurenței europene.

Totuși, să zicem că sunt eu un veșnic cârcotelnic, nu pot să nu mă întreb cum naiba vom exporta noi în SUA când nu suntem capabili să vindem aici?! Fără transport, fără taxe vamale, fără alte cheltuieli babane.

Nici măcar ucrainienilor, că aici nu avem embargou, nu putem să vindem cine știe ce. Și ei nu au subvenții europene. Iar noi, cu tot cu bunăstare și alte subvenții (mai pe față, mai prin dos) nu putem vinde nici albanezilor.

Cred că ceva nu e în regulă la socoteli. Mă tot întreb, domnule ministru, cum dracului porcul nostru e tot mai slab, cu toate aceste măsuri de revigorare?! Mă tot întreb, cum naiba, când kg de slănină sare de 10 lei la galantar, de ce o asociație a crescătorilor de porc nu își face abator și distribuție de carne la jumătate de preț?! Pentru că un preț de 5 lei/kg ar fi sustenabil. Iar lumea ar cumpăra porc românesc și la preț egal cu cel din import.

Cum să exportăm porcul în țara lui Trump, care are deviza „Buy american!”?

Sunt convins că un brand cu tricolor, așa cum au mulți fermieri din România, nu ar vinde mai bine decât orice supermarket. Văd în piețe coadă la magazinele care vând porc românesc, pui românesc și mai știu eu ce alte produse naționale. Ba fără E-uri, ba fără hormoni, ba cu fițe de Teleorman. Tot felul de fleici fericite care abia așteaptă să sfârâie pe grătare sau să se înghesuie în cârnați, tobe și caltaboși.

E o efervescență în toate magazinele, deși românii se tot vaietă că nu le ajung banii. Bugetele pentru cumpărat carne cresc an de an, conform statisticilor. E deajuns să privim evoluția marilor lanțuri de magazine. Iar noi ne gândim cum să exportăm porcul în țara lui Trump, care are deviza „Buy american!”.
Crec că în ceea ce privește porcul e destul loc în piața noastră, cu condiția ca producătorii să înțeleagă că doar împreună vor reuși. Prin asociere și integrare. Altfel România a mai vândut carne americanilor doar pe vremea Împușcatului de Crăciun. Sper că nimeni nu vrea să îl deposedeze de această ispravă!

Acest text este un pamflet si trebuie tratat ca atare!

Vizualizat: 1262 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tăuraşii îngraşă profitul fermierilor cu iniţiativă

Tăuraşii îngraşă profitul fermierilor cu iniţiativă

Zootehnia a devenit o alternativă pentru unii fermieri, care doresc să-şi asigure un venit constant pe tot parcursul anului, fără a depinde atât de mult de alocarea subvenţiilor. Anul acesta, mai mult ca oricând, s-a simţit nevoia de cash-flow, iar Radu Soldubanu, fermier din Satu Mare, a apelat în premieră la un împrumutul bancar pentru a-şi acoperi costurile de producţie.

Redactor agroinfo.ro: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

BRÂNZA LUI VODĂ În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGRICOVER: Tendinţe şi inovaţie în agricultură

Bancul zilei

Adevăr crunt...

Adevăr crunt...
Undeva în casă există un loc ascuns, unde cheile, telecomanda şi ciorapii pleacă să-şi dea ultima suflare! Detalii