Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria

Socotelile bine ţinute păstrează relaţiile economice bune

Publicat: 17 februarie 2016 - 18:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cred că de la acestă afirmaţie ar trebui plecat atunci când se discută politicile. Inclusiv cele privind sectorul agricol. Cum poţi să faci o politică atunci când nu ştii exact de unde pleci şi nici unde vrei să ajungi?! 

Daţi-mi voie să mă întreb de unde începe profesionismul şi unde ar trebui să se termine amatorismul? Deşi, recunosc, sunt mulţi amatori care dau clasă profesioniştilor blazaţi!

Dar să revenim la socotelile noastre. Mă tot întreb... cum poţi să fii mai puţin eficient atunci când deţii aceleaşi mijloace de producţie (utilaje, genetică, PPP), o forţă de muncă relativ bine calificată şi destul de ieftină (încă), alături de un pământ destul de odihnit faţă de concurenţa occidentală. Nici măcar legenda cu preţul mult mai mic la achiziţia cerealelor nu mai ţine. Majoritatea afaceriştilor din agricultură vând bine (Arnaud Perrein a spus că a vândut, de când are silozuri, mai bine chiar decât pe Matif şi nu e singurul exemplu pe care îl pot da), alţii au lipit ceva lângă (ba o fermă de vaci, ba una de găini, ba una de porci) ba chiar au reuşit să închidă lanţul şi au deja o afacere integrată (fac concurenţă cu brio marilor producători din Occident). Poate că nivelul redus al subvenţiei ar putea fi mărul putred al lipsei de eficienţă. Dar nici aici nu prea sunt sigur.

Am auzit multe de când scriu despre agricultură. În Spania se folosesc 1.000 kg azotat de amoniu pentru aceeaşi producţie obţinută în ţară cu doar 300 kg din acelaşi ferilizant. Iar dacă e să vorbim despre arendă, undeva în nordul Europei, să zicem Danemarca, pentru un hectar se plătesc şi 1.000 euro/an. Nu mai vorbesc că în România pot fi cultivate, cu rezultate foarte bune, multe alte plante care nu intră în „războiul” economic al zonei Mării Negre, unde fermierii români se confruntă cu exporturile ruseşti şi mai ales ucrainiene. Dar pentru asta e nevoie de o viziune. De o anume strategie de piaţă... Dar... sincer acum, de ce să se obosească unii dintre agricultorii noştri cu aşa ceva?! Ei cultivă două, trei plante şi ne mirăm cum de scade preţul în fiecare an. Presiunea pe preţ creşte direct proporţional cu marfa de oferit. Asta atât timp cât producţia creşte continuu (datorită creşterii productivităţii - o realitate care se întoarce împotriva agenţilor care ştiu să facă doar export). Mai bine o duc cei care vând pe intern către morărit şi panificaţie... (...)

Deci, acolo unde afacerea agricolă este gândită şi beneficiază de o anumită proiecţie, lucrurile merg bine. Chiar şi atunci când au pierderi. Ştiu fermieri care au asigurări bune, făcute chiar şi cu firme din afară, pentru a evita prăbuşirea financiară. Însă niciunul dintre cei pe care i-am pomenit în text nu calculează profitul adunând subvenţiile. Subvenţiile sunt pentru dezvoltarea afacerii nu pentru susţinerea viabilităţii ei, mi-au zis aproape toţi aceştia. Poate de aceea ei nu strigă prea tare după camere agricole şi fonduri mutuale. Dar voi, ceilalţi, de ce nu solicitaţi structurile care să vă susţină drepturile şi care să vă eficientizeze afacerile agricole?

Citeşte editorialul integral în revista Ferma, ediţia 15-29 februarie 2016!

Vizualizat: 991 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Producătorii autohtoni vor să fie egali în faţa competitorilor externi

Producătorii autohtoni vor să fie egali în faţa competitorilor externi

Importurile masive şi uneori la preţuri care nu includ taxa pe valoarea adăugată, pentru că legislaţia europeană permite şi astfel de aberaţii, pun în pericol existenţa producătorilor autohtoni de maşini şi echipamente agricole, care cu greu fac faţă provocărilor de pe piaţă. Această temă a fost adusă în discuţie şi în cadrul dialogului pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a iniţiat la Indagra, iar reacţiile nu au întârziat să apară.

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ Naturevo - noi provocări tehnologice Trasabilitatea laptelui la Agrocomplex Lunca Paşcani

Bancul zilei

La psiholog

La psiholog
Psihologul către pacient: Detalii