Adama
Agreena
AGRICOVER

SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI! PROTEST CU SUTE DE FERMIERI și PRIMARI!

Publicat: 05 iulie 2017 - 07:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL URȘILOR ÎI SCOATE LA PROTEST! Culturi agricole distruse de urși, animalele din ferme atacate, oameni răniți sunt motivele care-i aduc la București pe 500 de fermieri, primari și președinți de composesorate din județele Harghita, Covasna și Mureș! Protestul este miercuri, 5 iulie 2017, în fața Ministerului Mediului în favoarea emiterii ordinului de derogare pentru împușcarea urșilor.

La sfârșit de săptămână un cal a fost omorât de urs, la Izvoru Mureșului. Dacă ne uităm, aproape zilnic se întâmplă ceva, dar ce mă sperie este că umblă ursul și prin comună. Recent a intrat pe o uliță unde până acum nu a fost niciodată și ne temem că vor veni și mai des când se coace grâul sau fructele. Oamenii din sat s-au săturat pentru că s-au străduit și au cultivat grâu sau porumb și vine ursul și îl mănâncă sau pentru că au animal pe care într-o seară ursul îl ucide, a spus Karda Róbert, primarul comunei Sândominic, unul dintre inițiatorii protestului de la București.

Consiliul Județean Harghita și Asociația Felcsik au anunțat, marți, 4 iulie, că protestul se va desfășura miercuri, de la ora 12, la sediul Ministerului Mediului, iar din Harghita vor lua parte 250 de primari, președinți de composesorate și fermieri, cu scopul de a sensibiliza opinia publică din București, în legătură cu această problemă. Alături de protestatarii din Harghita se vor afla cei din Covasna și Mureș, numărul total urmând să fie de 500 de persoane.

Sperăm ca prin protestul de la București și prin dialogul cu doamna ministru, să putem face un pas înainte în privința ocrotirii satelor și a locuitorilor acestora, iar în paralel și protejarea carnivorelor mari, se precizează într-un comunicat remis de CJ Harghita.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a inițiat, luni, în cadrul „Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie” (ENVE) de la Comitetul Regiunilor, elaborarea unui raport privind relația om-carnivore mari, inclusiv urșii din România, urmând ca, în funcție de necesități, să fie formulate propuneri de revizuire a directivelor de mediu ale Uniunii Europene.

Borboly Csaba susține că situația cauzată de schimbările de comportament în rândul populației de urs din România reprezintă atât un pericol direct asupra oamenilor, dar conduce și la schimbări genetice majore în cazul acestei specii protejate, fapt care va contribui la degradarea acesteia.

În România există cea mai mare populație de urși, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile și pagubele cauzate sunt deja cotidiene și în creștere exponențială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la București. Este un pas important faptul că forurile de la Bruxelles au înțeles ceea ce Bucureștiul nu vrea, și anume faptul că este necesară o supervizarea a situației reglementate în cazul ursului carpatin. La București s-a evitat dezbaterea temei, motivarea fiind că protejarea urșilor a reprezentat una dintre condițiile aderării României la Uniunea Europeană, a precizat Borboly Csaba, în comunicatul menționat.

Solicitarea primarilor și a reprezentanților composesoratelor este ca, în prima fază, măcar să se permită împușcarea exemplarelor care atacă oamenii, sunt periculoși și creează stricăciuni.

Săptămâna trecută, președintele CJ Harghita și prefectul județului, Adrian Jean Andrei, au înaintat o adresă ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, prin care solicită emiterea ordinului de derogare pentru intervenția de urgență în cazul urșilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.

Și reprezentanții asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale țării au solicitat, printr-un apel care a fost înaintat ministrului Mediului, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urși întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale crește, iar populația este tot mai intolerantă și poate recurge la metode proprii de apărare.

De la începutul anului, în Harghita zeci de animale au fost ucise și patru persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urșilor.

Surse: CJ Harghita, Agerpres

Vizualizat: 7232 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

18 aprilie 2024 - 07:32

Responsabilitățile pe care le au crescătorii de animale pentru a beneficia de subvențiile APIA, aferente acestui an.

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

18 aprilie 2024 - 06:39

Pentru a beneficia de subvențiile APIA pe cap animal, aferente acestui an, animalele trebuie să fie identificate. Ghidul APIA pentru acest an lămurește care sunt mijloacele oficiale de identificare.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii