Adama
Agreena
AGRICOVER

OIERI, VI SE PREGĂTEȘTE CEVA!

Publicat: 04 martie 2017 - 19:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NU MAI SUNT RASE CURATE DE OVINE. Este în pregătire un program național pentru ameliorarea raselor de ovine. În România există un mare amestec de rase de ovine. Programul ar urma să pună ordine între efectivele de ovine și să determine care rase sunt pentru producția de carne și pentru producția de lapte, a declarat Radu Răducu, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas din Constanţa.

În ciuda ajutoarelor de minimis de care au beneficiat fermierii crescători de ovine pentru achiziționarea berbecilor de rasă, de sprijinul cuplat, subvenție cu cel mai mare cuantum, acordată doar animalelor care sunt de rasă, în România nu ar mai exista rase curate de ovine, dezvăluie directorul Institutului Palas. În acest moment, sectorul ovinelor are nevoie de o reașezare, de o împărțire clară pe tipuri de rase, de carne, de lapte sau de lână.

Avem în vedere realizarea unei cercetări care să vizeze reaşezarea pe zone şi pe tipuri de producţie a efectivelor de ovine din România. În prezent, acestea sunt eterogene. Există un mare amestec de rase de ovine. Nu se mai ştie de zonare, nu se mai ştie ce fel de populaţii de oi există. Plecând de la o radiografie a efectivelor, a raselor şi varietăţilor existente, având în vedere că, în multe cazuri, rasele nu s-au păstrat curate, dorim să determinăm ce posibilităţi productive există, care efective s-ar preta mai mult pentru producţia de lapte sau de carne. Practic, se va ajunge la un control mai bun din partea statului şi a fermierilor asupra raselor, cu efecte asupra producţiei de carne, lapte şi lână.

Pe baza cercetării, va fi gândit un program de ameliorare a raselor, cu măsuri de stimulare pentru menţinerea raselor nealterate. Programul va avea ca efect creşterea producţiei de carne şi lapte.

Tema este de interes şi va avea un mare impact economic. Am purtat primele discuţii cu câţiva reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii. Urmează să realizăm planul de cercetare cu responsabilităţi şi termene. Aşteptăm să vedem şi intenţiile Ministerului Agriculturii şi ale crescătorilor de animale, a declarat Radu Răducu, pentru publicația locală Cuget Liber.

Institutul a preluat Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor - Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor - Reghin, judeţul Mureş şi Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Ovinelor - Ruşeţu, judeţul Buzău. Până anul acesta, institutul a dus-o extrem de greu pentru că nu mai beneficia de subvenții sau de ajutor de la stat din anul 2003. Directorul și echipa de cercetători nu și-au mai încasat salariile de doi ani. Anul acesta lucrurile au revenit la normal și cei care lucrează și-au primit, în sfârșit, salariile și se pot ocupa de cercetare științifică. Institutul a fost reorganizat și a primit ajutor de la bugetul de stat.

(Sursa: Cuget Liber)

Vizualizat: 8660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Med.vet
|
03. 05, 2017. Sunday 13:26
Răducanu a distrus si ce a mai ramas la Palas ! Nu este îndreptățit sa vb . Bate câmpii ,el vede cercetarea ca pe o carte , o deschizi , citești si povestești , pura teorie. Despre zonarea raselor se vorbea atunci cand totul era in ferme comuniste .
Astazi populațiile de ovine se mișca in funcție de interesul fermierului si nu cum ne dictează cei care trebuia sa se implice( stațiuni de cercetare -dezvoltare) pana acum . Unde au fost Stațiunile de C-D , au mancat banii statului si nu au realizat nimic , se ocupa de simpozioane si lucrări științifice dar fara efect in rândul fermierilor , doar sa fie la CV -l lor . MADR ar trebui sa elimine tot ce este putred prin Stațiuni si sa inceapa un proiect ambițios Pt cercetare cooptând tineri cercetători si manageri capabili sa aplice rezultatele cercetării .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii