Adama
Agreena
AGRICOVER

PNDR 2020: Se modifică o parte din condiţii pentru investiţii în ferme şi tineri fermieri

Publicat: 07 iulie 2015 - 21:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 şi pentru proiectele PNDR 2020, iar arenda pe 10 ani va fi obligatorie doar pentru suprafeţele pe care se realizează construcţii. De asemenea, tinerii fermieri se pot instala în maxim 2 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, nu la APIA. Aceste modificări vor fi cuprinse în versiunile consolidate ale Ghidurilor solicitantului, pe care AFIR le va publica în 8 iulie 2015, odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR 2014-2020.

Fermierii din vestul ţării i s-au plâns ministrului Agriculturii că nu pot depune proiecte pe măsurile deja deschise din PNDR 2020 din cauză că primăriile nu le pot da adeverinţe din Registrul Agricol 2015, aşa cum prevede Ghidul solicitantului, pentru că Registrele pe 2015 nu sunt completate încă. Fermierii s-au mai plâns şi de condiţia ca actele de arendă să fie încheiate pe 10 ani.

„Colegii de la Autoritatea de Management pentru PNDR mi-au spus că a fost eliminată această condiţie. Trebuie să se menţină pe 10 ani doar suprafaţa pe care se face construcţia”, a răspuns ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la discuţiile cu fermierii din vestul ţării, în cadrul Caravanei PNDR 2020.

CARAVANA-PNDR-2020-TM_b

„Odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR, pe 8 iulie, o să fie publicat şi pe Măsura 4.1 de investiţii în ferme un Ghid consolidat, unde o parte din aceste condiţii şi probleme vor fi corectate. (...) Pe problema cu Registrul agricol vom face aceeaşi corectură cum a fost făcută şi pe zona de subvenţii de la APIA, unde s-au acceptat datele înregistrate în registrul agricol pe 2014 sau o să luăm direct înregistrarea de la APIA. (...) Şi pe partea de arendă o să apară în Ghidul consolidat această corectură cu perioada de arendă de 10 ani”, a completat secretarul de stat George Turtoi.

Acesta a subliniat însă că dimensiunea fermei trebuie menţinută de beneficiarii PNDR 2020, chiar dacă intervin modificări în structura exploataţiei.

„Procentul de finanţare variază în funcţie de dimensiunea fermei. Dacă aveţi o fermă foarte mare, peste 500.000 euro dimensiune, atunci primiţi o finanţare mai mică, doar de 30%. Dacă aveţi o fermă medie sau mică, atunci primiţi 50% finanţare, dar poate ajunge până la 90%. această dimensiune trebuie menţinută. chiar dacă reziliaţi un contract de arendă şi pierdeţi o anumită suprafaţă, trebuie să menţineţi dimensiunea fermei, ori printr-o altă cultură care e mai valoroasă, ori prin alt teren pe care îl luaţi în arendă”, a explicat Turtoi.

Tinerii fermieri se pot instala în maxim doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, chiar dacă sunt înregistraţi mai demult la APIA

De asemenea, MADR a convins Comisia Europeană să redefinească noţiunea de instalare a tinerilor fermieri, astfel încât vor putea primi bani prin PNDR 2014-2020 şi tinerii care au depus proiecte pe vechiul PNDR şi nu au primit finanţare.

„Trebuie să aveţi maxim doi ani de zile, adică 24 de luni de la momentul înregistrării la Registrul Comerţului. Nu e o problemă dacă sunteţi înregistrat la APIA sau dacă aţi încercat să vă instalaţi mai demult. Am negociat cu Comisia Europeană şi am obţinut o chestie pe care nici o ţară nu a obţinut-o, să fie doi ani de zile de la momentul înregistrării ca persoană juridică a tinerilor fermieri şi atunci foarte mulţi din cei care nu au prins în anii trecuţi finanţare vor putea depune acum proiecte pe noul PNDR. (...)”, i-a răspuns secretarul de stat în MADR George Turtoi unui fermier din jud. Arad care a spus că a avut un proiect eligibil, dar fără finanţare pe aceeaşi măsură destinată tinerilor fermieri din vechiul PNDR şi voia să ştie dacă poate depune acelaşi proiect pe noul PNDR.

DANIEL-CONSTANTIN-VIZITA FERMA_b

Înainte era termenul de 18 luni de la înregistrarea la APIA. Negocierea cu Comisia Europeană a fost ca instalarea să fie considerată de la momentul înregistrării la Registrul Comerţului, nu de la momentul în care fermierul a avut teren agricol, pentru că tânărul fermier, în accepţiunea Regulamentului, reprezintă dimensiunea pe care o are între cele două baremuri. În acelaşi timp, instalarea tănărului fermier nu înseamnă că abia atunci a cumpărat terenul, ci instalarea este un prces întreg pe parcursul mai multor ani. Şi, instalarea efectivă ca tănăr fermier care reuşeşte să comercializeze producţie şi este fermă, nu gospodărie, este înregistrarea la Registrul Comerţului. Atunci devine cu adevărat fermă care iese pe piaţă”, a detaliat Turtoi.

Vizualizat: 3763 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

AFIR a primit peste 180 de proiecte pe PNDR 2020

AFIR a primit peste 180 de proiecte pe PNDR 2020

Peste 180 de proiecte au fost depuse până acum la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pe măsurile de modernizare a fermelor, respectiv instalarea tinerilor fermieri, deschise la finalul lunii martie 2015, iar pe măsura pentru GAL-uri au fost depuse 164 de proiecte, care au depăşit alocarea sesiunii, potrivit secretarului de stat în MADR George Turtoi.

Fermieri, 8 iulie e startul pentru alte șase măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020!

Fermieri, 8 iulie e startul pentru alte șase măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020!

Săptămâna aceasta, este plănuit un pas important în noul PNDR. Ministrul Daniel Constantin a anunțat că miercuri, 8 iulie, se deschid alte patru măsuri de finanțare, iar peste două săptămâni altele două, nonagricole. Iată care sunt aceste măsuri pentru care fermierii pot depune proiecte și pot accesa bani europeni:

Care sunt IFN-urile de la care puteţi lua credite şi garanţii pentru PNDR?

Care sunt IFN-urile de la care puteţi lua credite şi garanţii pentru PNDR?

Beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Singura condiţie este ca acestea să fie înregistrate în Registrul Special al Băncii Naţionale a României, precizează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Proiectele cu punctaj mare, dar care cer puţini bani şi fermele mari conduse de tineri au primele şanse la finanţare

Proiectele cu punctaj mare, dar care cer puţini bani şi fermele mari conduse de tineri au primele şanse la finanţare

Proiectele de modernizare a fermelor care au punctaj mare, dar care cer puţini bani nerambursabili, precum şi fermele care se apropie de 50.000 euro SO conduse de tineri fermieri au cele mai mari şanse să obţină fonduri europene prin PNDR 2014-2020.

Peste 2.200 de tineri fermieri pot lua bani prin PNDR în 2015 ca să îşi înfiinţeze o fermă

Peste 2.200 de tineri fermieri pot lua bani prin PNDR în 2015 ca să îşi înfiinţeze o fermă

În sesiunea din acest an, deschisă în perioada 25 martie-30 octombrie 2015, fondurile publice nerambursabile disponibile prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din PNDR 2014-2020 sunt de aproape 205,777 mil. euro, iar pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” - de aproape 111,210 mil. euro.

PNDR 2014-2020: Măsurile 4.1 - Modernizarea fermelor şi 6.1 - Tineri fermieri vor fi deschise până în 30 octombrie 2015

PNDR 2014-2020: Măsurile 4.1 - Modernizarea fermelor şi 6.1 - Tineri fermieri vor fi deschise până în 30 octombrie 2015

Primele sesiuni continue anuale de depunere a cererilor de finanţare prin PNDR 2014-2020, pentru submăsurile 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” şi 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, vor fi deschise în perioada 25 martie 2015 - 30 octombrie 2015, anunţă Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Tinerii agricultori români şi-au expus proiectele la Bruxelles. Iată în ce sectoare agricole au investit!

Tinerii agricultori români şi-au expus proiectele la Bruxelles. Iată în ce sectoare agricole au investit!

Unii dintre cei mai tineri agricultori români s-au aflat în aceste zile la Bruxelles, pentru a-şi expune proiectele în cadrul celei de-a doua ediţii a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de ţări.

Popa (APDRP): Tinerii fermieri preferă zonele montane şi de deal

Popa (APDRP): Tinerii fermieri preferă zonele montane şi de deal

Cei mai mulţi dintre tinerii care vor să înceapă o afacere cu fonduri europene s-au orientat către zona montană şi de deal, unde se pot face ferme mici. De anul viitor, în premieră, Uniunea Europeană dă bani şi pentru înfiinţarea de lanţuri mici de magazine în care să se comercializeze produse tradiţionale, indiferent de zonă, a anunţat, vineri, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

15 aprilie 2024 - 20:21

Proprietarii de terenuri din țara noastră au parte de vești bune din partea Guvernului. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit noi informații despre stadiul lucrărilor de modernizare a sistemului de irigații din Lunca Dunării.

Ministrul agriculturii anunță ample investiții în irigații!

Ministrul agriculturii anunță ample investiții în irigații!

02 aprilie 2024 - 20:14

Autoritățile au demarat un amplu proiect de reabilitare a canalelor de irigații, a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Anunț OFICIAL ACUM plata subvențiilor APIA fermieri, crescători de animale!

Anunț OFICIAL ACUM plata subvențiilor APIA fermieri, crescători de animale!

26 martie 2024 - 08:20

Bani intrați în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. "Am plătit deja fermierilor, din decembrie și până-n prezent, 2,13 miliarde de euro subvenții,la care se adaugă peste 100 milioane euro sprijin ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) și continuăm să luăm deciziile corecte pentru fermierii noștri," a anunțat ieri ministrul agriculturii, Florin Barbu, de la tribuna Parlamentului României. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 martie 2024 - 17:47

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) face un nou pas pentru sprijinirea fermierilor români care își doresc să acceseze fonduri europene prin implementarea platformei de automatizare de procese de business a UiPath (NYSE: PATH), companie lider în tehnologie software de automatizare a întreprinderilor și inteligență artificială.

AFIR: Mai mult timp pentru depunerea proiectelor

AFIR: Mai mult timp pentru depunerea proiectelor

11 martie 2024 - 07:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu încă două luni a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027. Astfel, noul termen limită pentru depunerea proiectelor prin DR-26 în această sesiunea este 15 iulie 2024, ora 16.00.

Măsuri urgente Ministerul Agriculturii fermieri!

Măsuri urgente Ministerul Agriculturii fermieri!

08 martie 2024 - 08:51

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România solicită măsuri urgente Ministerului Agriculturii. Comunicatul transmis de Forumul APPR pentru Agroinfo:

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrică cu irigațiile

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrică cu irigațiile

07 martie 2024 - 17:22

Până la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, a plătit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrică aferentă campaniei de irigații din anul 2023, reprezentând consumul de energie electrică cu pomparea apei pentru irigații în stațiile de punere sub presiune ale fermierilor organizați în OUAI și alți beneficiari, în baza Legii nr. 125/2007, suma totală decontată fiind în valoare de 78.654.877,32 lei.

AFIR ASTĂZI: Lista proiectelor admise/respinse!

AFIR ASTĂZI: Lista proiectelor admise/respinse!

07 martie 2024 - 15:32

AFIR a finalizat prima etapă care va asigura transformarea liceelor agricole în centre de excelentă, publicând Lista inițială a proiectelor admise/respinse în urma evaluării eligibilității solicitanților și a proiectelor pentru apelul de cerere de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol”.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 100.000 euro/an!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 100.000 euro/an!

06 martie 2024 - 11:46

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 5 martie 2024, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol, activitate finanțată în cadrul Planului Strategic 2023 – 2027, prin intervenția DR-33.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii