Adama
Agreena
AGRICOVER

Maramureş: Fermierii care produc bio sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene

Publicat: 11 iulie 2013 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din satele şi comunele judeţului Maramureş, care produc alimente tradiţionale şi bio, sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene pentru a-şi susţine afacerile.

“Anual până la o mie de producători tradiţionali accesează fonduri europene pe diferite măsuri pentru a-şi susţine şi dezvolta micile afaceri. Deşi acestea sunt afaceri de mică anvergură, agricultorii spun că întâmpină greutăţi cu desfacerea produselor pe piaţa liberă din cauza taxelor ridicate, plus că întâmpină o altă reţinere din partea cumpărătorilor care nu înţeleg de ce produsele tradiţionale cât şi cele bio au preţuri un pic mai mari decât produsele agroalimentare din hipermarketuri şi magazine. Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din judeţul Maramureş e singura organizaţie care sprijină activ mici fermieri specializaţi în producerea alimentelor tradiţionale şi bio”, a declarat consilierul specializat în agricultură ecologică Marcela Andreicuţ din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş.

Deşi produsele alimentare se bucură de o largă apreciere şi căutare, organizarea pieţelor şi distribuţia acestor produse e încă deficitară. “Deţinem peste 4 hectare de terenuri, majoritatea destinate culturilor legumicole şi pomiculturii. A promova pe piaţa liberă produsele tradiţionale e destul de complicat pentru că prea puţini cumpărători înţeleg diferenţa dintre produsele tradiţionale şi cele din supermarketuri în proporţie de 90% importate. Abia după ce se formează un cerc de cumpărători tradiţionali poţi evolua şi extinde mica afacere. Probabil că dacă toţi producătorii am fi mai organizaţi, am avea de câştigat”, a spus Andreea Vereş, consultant al firmei Agro Center ce deţine împreună cu familia sa o fermă de legume situată în apropierea râului Lăpuş.

Fermierii autorizaţi care accesează fonduri europene produc o gamă variată de bunuri, de la produse de panificaţie, produse lactate şi derivate, dulceţuri, băuturi de casă alcoolice şi nealcoolice, miere de albine, produse din carne, patiserie, legume şi fructe. Aceştia sunt deţinători de terenuri, sere, solarii, livezi de pomi fructiferi, ferme de vaci şi investesc anual sume apreciabile de bani în susţinerea şi continuarea afacerilor. sursa: Agerpres

Vizualizat: 3013 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

Punctajul minim pentru sprijinul AFIR vegetal și zootehnie!

18 decembrie 2023 - 11:35

Care este punctajul minim cu care puteți lua bani de la AFIR pentru proiectele de investiții în zootehnie și în procesarea produselor agricole și pomicole.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

Secretar de stat MADR: Plan național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice!

29 martie 2023 - 08:25

România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice, anunță secretarul de stat MADR Sorin Moise. Acesta s-a întâlnit în data de 28 martie 2023, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

Criză pe piaţa laptelui ecologic din Franţa

15 ianuarie 2023 - 13:31

Pentru prima dată, în 2022, vânzările de lapte ecologic au scăzut în Franţa. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

ECO CERT(ificarea), soluția pentru a trece la următorul nivel

15 noiembrie 2022 - 12:30

Într-o lume în continuă schimbare, în care devenim din ce în ce mai conștienți de necesitatea abordării unor practici ecologice în agricultură și dezvoltarea unor principii de bune practici în industriile agrară și alimentară, un cuvânt tot mai greu de spus îl au produsele organice, rezultate din procese agricole care respectă mediul și natura și lucrează împreună cu ea, nu împotriva ei.

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii