Adama
Agreena
AGRICOVER

Explicațiile APIA despre ÎNTÂRZIEREA LA PLATA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 03 iunie 2016 - 19:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLATĂ SUBVENȚII 2015. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură argumentează de ce durează atât de mult ca subvențiile să ajungă la buzunarele fermierilor. Agroinfo publică acest comunicat exact în forma în care a fost transmis redacției de APIA. Iată argumentele Agenției de Plăți!

În Campania 2015 a fost inițiată implementarea noii Politici Agricole Comune, ceea ce a implicat din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură un efort consistent şi complex.

Referitor la măsurile de dezvoltare rurală delegate în campania 2015 pe langă Măsura 214 gestionată de APIA din PNDR 2007-2013, prin noul PNDR 2014-2020 au fost introduse încă 3 măsuri noi:

Măsura 10- agromediu și climă ce conține 8 pachete;
Măsura 11- agricultura ecologică cu 2 submăsuri;
11.1 Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică;
11.2 Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, fiecare submasură conținând câte 6 pachete;
 Măsura 13 – zone care se confruntă cu constrângeri naturale ce cuprinde 3 submăsuri:
o submăsura 13.1 – zona montană;
o submăsura 13.2 – zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative;
o submăsura 13.3 – zone care se confruntă cu constrângeri specifice.

În acest sens, au fost necesare modificări structurale ale sistemului informatic (retehnologizarea vechiului sistem și dezvoltarea sistemului pentru noile măsuri), în ceea ce priveşte implementarea funcţionalităţilor specifice gestionării, atât a plăţilor directe, cât şi a măsurilor de mediu şi climă ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Conform art.75, din Regulamentul UE nr.1306/2016, cu modificările şi completările ulterioare:

,,(1) Plăţile din cadrul schemelor de sprijin şi al măsurilor menţionate la art.67 alin.(2) se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor. Plăţile se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată.

Prin derogare de la art.75 alin.(1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, pentru anul de cerere 2015, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăţilor directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr.1307/2013 şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menţionat la art.67 alin.(2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale, astfel cum este menţionat la art.67 alin. (2), prezentul alineat se aplică în legătură cu cererile de ajutor sau cererile de plată prezentate începând cu anul de cerere 2018, cu excepţia plăţilor de avansuri de până la 75 % prevăzute la al treilea paragraf din prezentul alineat.

(2) Prin derogare de la art.75 alin.(2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, pentru anul de cerere 2015, statele membre pot plăti avansuri pentru plăţile directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr.1307/2013 după finalizarea controalelor administrative menţionate la art.74 din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.

Prin derogare de la primul paragraf, avansurile pentru sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale menţionat la art.67 alin.(2) pot fi plătite după finalizarea controalelor administrative în conformitate cu art.59 alin.(1).”

Pentru încadrarea în termenul menţionat anterior şi având în vedere numărul mare de fermieri impactaţi, s-au depus toate eforturile pentru finalizarea sistemului informatic pe tot fluxul operaţional, începând de la primirea cererilor unice de plată şi introducerea acestora în IACS şi până la efectuarea plăţilor, pentru schemele de plăţi directe.

Precizăm că în ceea ce privește plăţile aferente măsurilor de dezvoltare rurală deși nu există obligativitatea efectuării acestora până la termenul de 30 iunie 2016, iar numarul de fermieri impactați de măsurile 10 și 11 este mult mai redus față de numărul total de cereri de sprijin depus, APIA va continua acţiunile privind implementarea funcţionalităţilor şi pentru aceste măsuri compensatorii pe suprafaţă (Măsura 10, Măsura 11) care să asigure efectuarea plăţilor în cel mai scurt timp posibil.

Vizualizat: 10021 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii