Adama
Agreena
AGRICOVER

EXCLUSIV! TRASEUL TURMELOR DE OI CU SCRAPIE! UNDE AJUNGE CARNEA ȘI SUMELE CU CARE SUNT DESPĂGUBIȚI CIOBANII!

Publicat: 06 noiembrie 2018 - 17:20
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DRUMUL OILOR SUSPECTE DE SCRAPIE! Agitație mare între ciobanii din România că șmecherii din oierit ar stoarce bani și din scrapie! AGROINFO a contactat autoritățile sanitare veterinare pentru a afla care este traseul urmat de turmele de oi cu scrapie. Ce se întâmplă cu oile după sacrificare? Unde ajunge carnea? Câți bani încasează ciobanii care au ferme unde s-a declarat scrapie? Cine stabilește despăgubirile?

Cum descurg lucrurile din momentul în care într-o turmă de oi a fost identificat un focar de scrapie, boala mortală pentru care nu există leac, și până la momentul în care crescătorul de ovine primește despăgubirile care i se cuvin. În cât timp sunt achitate despăgubirile de către stat? Sibiul este unul dintre județele cu focare de scrapie în prezent. Este și județul cu tradiție în oierit, așa că am ales să lămurim lucrurile pentru crescătorii de ovine, cu ajutorul autorităților sanitare veterinare din acest județ. Oficial, așadar.

Un alt motiv pentru care am ales să discutăm cu reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu este legat de experiența pe care o au cu această boală care ucide oile. Și anul trecut, în Sibiu, au fost trei focare de scrapie. Despre care aflăm abia acum! Anul trecut, funcționa legea tăcerii, anul acesta datorită dezvăluirilor AGROINFO s-a rupt tăcerea.

AGROINFO: Cine stabilește ce preț primește ciobanul pentru oaia sacrificată pe motiv de scrapie?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU:  Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Comitetul de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă omului (proprietarului oilor n.r.) un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat. La abator nu știu cât primește oierul, 3 - 4 - 5 lei pe kilogram. Se ia fiecare carcasă în parte, se cântărește, și pe urmă vine suma. Din valoarea totală a numărului de animale care sunt sacrificate, conform dosarului de despăgubire, se scade suma pe care o acordă abatorul și rămâne, așa cum v-am spus, suma care urmează să fie plătită despăgubire de la stat pentru animalele sacrificate. Deci, diferența dintre suma stabilită de comisie și suma plătită oierului de către abator este acoperită de la stat.

AGROINFO: Oile sunt sacrificate la abator și ce se întâmplă cu carnea? Intră la consum?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Animalele care se sacrifică sunt testate și, de obicei, cam toate sunt negative (nu au scrapie n.r.). Adică, nu prea știu să fi fost situații în care un animal să fie pozitiv. Deci, se testează și carnea poate fi dată în consum.  În urma genotipării, un test făcut la București, se află care animale sunt rezistente, care sunt cele susceptibile de boală sau sunt cu rezistență scăzută. Doar cele susceptibile de boală sau cu rezistență scăzută sunt sacrificate. Restul, pot fi menținute în efectiv. Deci, omul poate să le țină, poate să nu le sacrifice. Adică, nu se sacrifică. Aceste animale sunt menținute în efectiv și vor fi ținute sub observație timp de 2 ani de zile. Iar cele care se sacrifică, deci, cele care, în urma genotipării, sunt susceptibile de boală(predispuse la boală n.r.) sau au o rezistență scăzută la scrapie sunt sacrificate în unitatea autorizată sanitar-veterinar, respectiv într-un abator. Sunt testate, iar carnea dată spre consum.

AGROINFO: Cu oile pozitive, deci care au scrapie, ce se întâmplă?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Dacă e cumva o oaie pozitivă, protocolul este ca un animal care este înaintea ăsteia și altele două după se confiscă și se denaturează (carnea este distrusă n.r.)

AGROINFO: Între oieri se vorbește deja că pe o oaie reformă se primește o despăgubire de 250 de lei.

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Despăgubirea este în funcție de cum arată animalul. Dacă e o oaie slabă nu poți să-i dai acelui oier cât îi dai la unul care a adus o carcasă de 25 de kilograme sau 30 de kilograme. Deci, comisia respectivă le evaluează și stabilește suma. De exemplu, la 200 de oi, câte ai tu, care trebuie sacrificate, valoarea este atât. Oile respective le duce oierul la abator, acolo le sacrifică și pe urmă se cântăresc carcasele. Asta o face abatorul. Și stabilesc de comun acord, la început, (oierul și proprietarul abatorului n.r.) prețul pe kilogram. Și atunci, iese suma de... Din valoarea totală, cea stabilită de comisie, se scade suma pe care o acordă abatorul și diferența, până la suma stabilită de comisie, este plătită de stat sub formă de despăgubiri.

AGROINFO: În județul Sibiu a început deja sacrificarea oilor din turmele suspecte?

Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: Acum au început să se sacrifice ceva oi pe focarele care sunt existente. Dar anul trecut, de exemplu, au fost trei situații și s-au sacrificat 612 oi de unde au fost probleme și s-au dat despăgubiri. Știu că la un oier valoarea totală a animalelor sacrificate, stabilită de comisie, a fost de 64.000 de lei și statul i-a plătit 47.000 de lei, la alt oier, tot așa, a fost vreo 62.000 de lei și a luat și el de la stat 46.000 de lei și a mai fost un crescător de ovine care a avut 61.000 lei și a luat 55.000 lei de la stat.

Facem un calcul rapid să vedem cu cât au fost despăgubiți, în medie, pe oaie, anul trecut, ciobanii din Sibiu, în fermele cărora s-a descoperit scrapie.

64.000 de lei+62.000+61.000= 187.000 de lei. Aceasta este suma totală, plătită celor trei crescători. Împărțim la numărul de oi sacrificate, 612 oi, și ne dă 305,55 lei/oaie.

Abatorul unde se sacrifică oile nu este ales de DSV. Oierul îl alege, condiția este să fie autorizat sanitar-veterinar. Se întâmplă ca în județul în care sunt focare de scrapie, abatorul autorizat să aibă o capacitate mai mică și atunci oierul apelează la un abator dintr-un județ vecin. Potrivit informațiilor de la DSVSA Sibiu, actele eliberate de abator, cu numărul de animale sacrificate și prețul plătit de abator, trebuie depuse la dosarul pentru despăgubire. Crescătorul de ovine primește despăgubirile de la stat în aproximativ 2 luni.

Vizualizat: 9073 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Răzvan Dumitrescu
|
11. 06, 2018. Tuesday 23:01
O prostie! Ce anume vreți să faceți cu această țară? În primul rând ia-ți făcut pe oameni să nu mai țină vaci... Țin minte când eram copil la mine în sat erau cel puțin 3 cirezi de vaci și în fiecare erau peste 100... În al doilea rând ați venit cu gripa aviară..... Ne-ați scăpat și de găini! Pe urmă porcii și cum nu v-o săturat Dumnezeu acum ați venit și cu boala la oi... Practic după ce că avem o agricultură așa cum e ea...voi vreți să o puneți la pământ cu totul.... Să vă fie rușine! Pentru ce faceți asta? Ca să nu ne dezvoltăm noi mai mult ca alte țări? Păcat de țara asta că are la conducere astfel de indivizi...că oameni nu-i poți numi!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii