Adama
Agreena
AGRICOVER

DAEA: DACĂ NICI ACUM NU VÂND MIEII, ATUNCI CÂND ÎI MAI VÂND DACĂ NU LA PAȘTE!

Publicat: 12 aprilie 2019 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SPUNE MINISTRUL PETRE DAEA DESPRE INTERZICEREA VÂNZĂRII MIEILOR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, se întreabă, fără urmă de revoltă, când își vor vinde mieii crescătorii de ovine dacă nu la Paște. Probabil, la Paștele cailor îi vor vinde, cum stă în acest moment situația în România. Pesta porcină africană și scrapia la ovine continuă să facă ravagii. Dezastrul s-a mutat în curtea oierilor care nu-și pot vinde mieii.

Știrea AGROINFO că este interzisă vânzarea mieilor în târguri și piețe a stârnit vii reacții din partea oierilor din România. Este o lovitură cruntă pentru crescătorii de ovine care au sperat să-și mai recupereze o parte din pierderile din ferme. Prețul mic, de batjocură, la carnea de miel și la oaie, subvențiile mici, furajele scumpe și cu fermele mereu sub amenințarea scrapiei sau a pestei oilor, sunt necazurile în care sunt prinși ciobanii din țară. Regulile extrem de severe la vânzarea mieilor și a cărnii de miel sunt un efect al epidemiei de scrapie, boală fără leac, mortală pentru ovine, și al pandemiei de pestă porcină africană. Astfel, speranțele oierilor că-și vor duce mieii în târguri și piețe s-au năruit. Nici ministrul agriculturii nu le poate promite așa ceva. Nu se poate trece peste planul aspru de măsuri făcut de autoritățile sanitare veterinare.

Petre Daea a fost întrebat joi, 11 aprilie, la deschiderea AGRARIA ce vor face oierii cu mieii, unde-i vor vinde. Din răspunsul dat de ministrul Daea, trecând peste întortocherile obositoare de fraze, peste redundanță, transpare clar ideea că în fiecare județ, localitate, vânzarea mieilor este lăsată la mâna autorităților sanitar-veterinare și a primarilor. Astfel, autoritățile din fiecare județ vor decide dacă se fac centre temporare de sacrificare animale sau nu.

agraria-2019-daea-9_b

Acum, sigur, este acest necaz în țară (pesta porcină africană n.r.), încă este pentru că a avut un vârf foarte ridicat și știți și dumneavoastră, l-ați prezentat în mass-media, eu vă mulțumesc foarte mult pentru modul dumneavoastră, felul dumneavoastră și atașamentul dumneavoastră pentru agricultură, că transmiteți populației informațiile pe care le luați de la noi, de la alții, în așa fel încât populația să cunoască preocupările noastre, preocupările Guvernului, preocupările Parlamentului în domeniul agriculturii.

Revenind la întrebarea directă pe care dumneavoastră mi-ați pus-o, în țară mai sunt zone care sunt sub restricție, dar am apreciat aici și vreau să-l felicit pe medicul, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, care a interpretat în mod corect și responsbil această situație și mi-a prezentat modul în care peste câteva zile, atât DSV, prin echipajul tehnic pe care-l au, cât și direcțiile agricole prin oamenii pe care-i au în dispozitiv, dar și în înțelegere deplină cu autoritățile, vorbesc aici de Prefectură, vorbesc aici de primari, pot gestiona într-o liniște deplină acest moment formidabil pentru țară.

Fiecare om dorește să sacrifice un miel, fiecare om vrea să mănânce o bucată de carne de miel sau o ciorbă, așa cum este tradiția și cum există acest sentiment al respectului față de munca oamenilor, știindu-se că ei acum caută valorificare. Dacă nici acum nu vând mieii, atunci când îi mai vând dacă nu la Paște. De aceea, măsurile sunt pentru fiecare loc în parte, pentru fiecare direcție sanitar-veterinară în parte, să se pună de acord cu primăriile pentru a stabili locurile de comercializare a animalelor respective pentru a da liniște acestui moment.

Și, evident, cum am spus-o și ieri (miercuri n.r.), domnul președinte Liviu Dragnea spunea ieri la Giurgiu că lucrurile acestea trebuie să se desfășoare cu o responsabilitate totală și cu aplecare spre nevoile oamenilor și spre nevoile zilnice ale oamenilor, mai ales în aceste momente și tot timpul, dealtfel, pentru o bună activitate în domeniu, să câștige și fermierii și să fim scutiți de unele scăpări, greșeli care ar putea apare și ne-ar afecta din punct de vedere al situației sanitar veterinare, a declarat Petre Daea, la târgul AGRARIA, organizat la Jucu, în Cluj.

Vizualizat: 3450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii