Adama
Agreena
AGRICOVER

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

Publicat: 06 iulie 2020 - 13:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

În atenția domnului Ministru Nechita Adrian Oros,scris-grig-trei_bscris-grig-patru_bscris-grig-cinci_bscris-grig-sase_bscris-grig-sapte_bscris-grig-opt_bscris-grig-noua_b

Stimate domnule Ministru,

Având în vedere proiectul de ordin pentru aprobarea normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate postat pe site-ul M.A.D.R.-ului, vă comunicăm faptul că în conformitate cu programele de ameliorare aprobate de autoritatea competentă conform Regulamentul UE 1012/2016 privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducție de rasă pură, utilizarea taurilor la reproductie se face în urma avizului acordat de către societatea de ameliorare în urma evaluării.

Oficiile Județene de Zootehnie nu au posibilitatea de a evalua taurii care urmează să fie autorizați la montă naturală fapt demonstrat în ultima perioadă.

Vă anexăm câteva cazuri în care au fost autorizați la montă naturală tauri care nu îndeplineau condițiile impuse de Regulamentul European 1012/2016 și programele de ameliorare desfăsurate de societatea de ameliorare, tauri fără certificat zootehnic și cu sânge străin peste limita admisă.

CITEȘTE AICI ORDINUL MADR: ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Taurii de reproducție trebuie să fie autorizați de către societațile de ameliorare conform performanțelor stabilite în programele de ameliorare pentru că ei sunt principalul instrument al ameliorării, prin ei se face intensificarea presiunii de selecție, dacă nu ne ocupăm noi de autorizări, cum putem să ne atingem obiectivele din programele de ameliorare?

În noul ordin la capitolul II, articolul 8, alineatul 2 scrie “Condițile minime privind performanțele reproducătorilor și derogările, în funcție de caz, sunt stabilite de către Agenția Națională pentru Zoothenie Prof. dr. G. K. Constantinescu”.

Acest articol fiind în contradicție cu capitolul V reproducția animalelor articolul 30 din Legea Zootheniei 32/2019, art 30 alineatul 2: “

Reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizați la montă naturală, sunt autorizați de către autoritatea competentă a statului în zoothenie dacă îndeplinesc performanțele minime stabilite prin programele de ameliorare și cerințele sanitar-veterinare în vigoare’’.

În urma consultării cu colegii noștrii din alte țări, peste tot în lume taurii se autorizează o dată în viață de către societățile de ameliorare.

De asemenea nu este normal faptul că în acest moment fermierilor li se solicită dublă autorizare/avizare de către societățile de ameliorare și autoritatea competentă, aceasta conform Regulamentul UE 1012/2016 având atribuții de ,,control oficial’’, control efectuat pentru a asigura aplicarea normelor prevăzute în regulament și mai ales ținând cont de faptul că în nici una dintre țările U.E. nu se solicită efectuarea autorizării, de către autoritatea competentă pentru utilizarea taurilor la montă naturală. Solicităm oficial conform Legii Zootehniei 32/2019 art 7 să fie luate în calcul punctele de vedere ale societăților de ameliorare privind elaborarea strategiilor și politicilor din zootehnie. Așteptăm un răspuns oficial din partea dumneavoastră.


Cu deosebită considerație,

Ing. Dumitru Grigorean                               Gociman Ioan Teodor
Președinte A.C.B.C.R.                                Director tehnic executiv AAARO

Ne “trezim” după 1-2 ani cu tauri autorizați de ANZ, Agenția Națională pentru Zootehnie, tauri care nu îndeplinesc condițiile de bază, dar care sunt utilizați la montă, produșii de la taurii respectivi neputând fi înscriși în R.G.! Taur adus din Polonia, fără Certificat Zootehnic, cu 90% procent rasă (de neacceptat pt. montă), care a fost autorizat de OJZ Botoșani, utilizat la montă fără să îndeplininească condițiile legale și ale Programului de Ameliorare aprobat!!! Sau taur adus din Franța, autorizat de OJZ Galați, utilizat 2 ani la montă, fără certificat zootehnic, pentru care am primit răspuns de la Herd Book Charolaise/Franța, în care se precizează că taurul nu îndeplinește condițiile pentru eliberarea Certif. Zootehnic!!! A declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, pentru AGROINFO.

El a adăugat că Ordinul nr.180 din 30.06.2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, emis de Ministerul Agriculturii, nu este nici măcar în conformitate cu Legea zootehniei în baza căreia a fost elaborat. legea-zoo-grig_b

 

Vizualizat: 6262 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii