Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce ar putea exporta fermierii români în SUA?

Publicat: 18 octombrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocierea secolului, cum o numesc unii cu emfază, Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) a mai parcurs un episod, organizat de europarlamentarul Sorin Moisă la București. Politicianul român i-a înmânat comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, rezultatele consultărilor publice. O voce a României care se exprimă despre TTIP.

cecilia-sorin_b

Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Comerț și Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional din Parlamentul European

România este un pion destul de neînsemnat în negocierea TTIP și e puțin neobișnuit că aceste dezbateri s-au organizat la București. Sunt alte țări mult mai puternice  care au un cuvânt greu de spus în deschiderea fără obligații și fără taxe a granițelor comerciale între Europa și SUA. Greu de apreciat cât de utilă a fost întâlnirea dintre Sorin Moisă și Cecilia Malmstrom sau panelul despre agricultură cu discursuri care abundau în chestiuni generale. La panelul pentru agricultură a participat și Pekka Pesonen, secretarul general COPA COGECA, organism care reprezintă 73 de organizații naționale ale fermierilor din Europa.

pekka pesonen, secretar general copa cogeca_b

Pekka Pesonen, secretar general Copa Cogeca

Finlandezul de la COPA COGECA este convins că un parteneriat comercial între SUA și Europa ar aduce beneficii celor 26 de milioane de fermieri pe care-i reprezintă organizația, prețurile de producție ar fi mai mici și SUA ar fi încă o piață de desfacere. Deși la panelul de agricultură a fost invitat și Jean Valvis, proprietarul holdingului Valvis, care înglobează de la apă minerală, Dorna, Poiana Negri, Carpatica până la brandurile de brânzeturi Dorna Lactate, acesta a trimis o înregistrare video. Secvența a fost cel puțin stranie când o sală întreagă de conferință și prezidiul în care se aflau Pekka Pesonen, Ignacio Garcia Bercero, negociator-șef UE, Sorin Moisă, Andrew McCall, vicepreședinte Ford Europa, au stat și au urmărit un film în care Jean Valvis făcea lobby parteneriatului comercial european-american, dar și apei minerale Carpatica, aflată la dreapta lui.

TTIP_b

De la stânga la dreapta: Andrew McCall, vicepreședinte Ford Europa, Pekka Pesonen, secretar general COPA COGECA, Sorin Moisă, europarlamentar român, Ignacio Garcia Bercero, negociator-șef  al UE pentru TTIP, Corneliu Bodea, vicepreședinte Adrem Invest

Din păcate, nimeni nu a spus concret în acest panel cu ce ar fi ajutat agricultorul român de acest tratat. Ce beneficii le-ar aduce fermierilor noștri? Din stabilirea unei relații comerciale între Europa și Statele Unite ale Americii, producătorii agricoli români nu prea ar avea mare lucru de câștigat. Ce ar putea fermierii români să exporte către SUA? La exportul din carne sau preparate din carne tratatul ne-ar ajuta la o recunoaștere a echivalenței între sistemul de inspecție român/european și cel american. Ce carne sau produse din carne ar putea exporta fermierul român?  Carne de vită? Prețul ar trebui să fie sub cel practicat de  fermierul american și e greu de concurat cu așa ceva. Carne de pui? Americanii au ferme întinse și intensive de creștere a puilor. Cereale? Este clar că vor câștiga traderii care, dacă ne gândim bine, au rădăcini tot în SUA.

Pentru exportul de vin, TTIP ar aduce eliminarea taxelor vamale, care oricum sunt mici, și o procedură mai simplă de aprobare a unei etichete pentru piața SUA (durata actuală este de aproximativ 6 luni). Eventual, producătorii români de pălincă ar avea ceva de câștigat dacă s-ar elimina licența de import. În prezent, micii exportatori trebuie să apeleze la un broker, un intermediar care înregistrează eticheta, plătește licența de import și capătă la schimb monopolul distribuției în SUA. Licența de import joacă rolul unei adevărate bariere la intrarea pe piață.

Cât privește importurile din SUA, România nu acceptă importurile din carne de pui tratată cu apă clorinată din SUA. Aceasta este o dorință socială largă, existând o memorie colectivă negativă a pulpelor americane presupus tratate cu hormoni de creștere din anul 1990, se spune în rezultatele consultării publice. Să sperăm că se va ține seama de dorința noastră și nu ne vom trezi cu piața invadată de puii americani.

Sorin Moisă este membru al Comisiei de Comerț Internațional al Parlamentului European și a lansat o consultare publică în România în cadrul căreia au fost chestionate 1.500 de companii din țara noastră. Între acestea sunt și exportatori SUA, dar care par să aibă rădăcinile tot pe tărâm american, cum e Sam Mills, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața morăritului porumbului din țara noastră.

Negocierile TTIP au demarat în iulie 2013 și până acum s-au ținut 10 runde. Ce câștigă România? Două studii ale economiștilor arată un câștig în PIB de 0,26%. Unul dintre aceste studii, întocmit de Lucian Cernat, director general pentru politici comerciale, Comisia Europeană, Bruxelles, și Csilla Lakatos, economist Banca Mondială, Washington, susține că valoarea totală a comerțului bilateral de bunuri și servicii dintre România și SUA s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari.  Din această sumă, agricultura reprezintă doar 0,2%.

Vizualizat: 1737 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Liderii negocierii secolului dintre UE şi SUA vin la Bucureşti să asculte ce vor românii de la TTIP

Liderii negocierii secolului dintre UE şi SUA vin la Bucureşti să asculte ce vor românii de la TTIP

Pe 16 octombrie 2015, sunt prezentate la Bucureşti rezultatele consultării publice din România privind așa numita „negociere a secolului”, acordul comercial negociat în prezent între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Parteneriat Transatlantic: Exportul de produse agricole românești în SUA, sub nivelul exporturilor din UE

Parteneriat Transatlantic: Exportul de produse agricole românești în SUA, sub nivelul exporturilor din UE

Potrivit raportului întocmit de Lucian Cernat, director general pentru politici comerciale, Comisia Europeană, Bruxelles, și Csilla Lakatos, economist Banca Mondială, Washington, valoarea totală a comerțului bilateral de bunuri și servicii dintre România și SUA s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari. Agricultura reprezintă doar 0,2%.

Alte articole in aceasta categorie

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

25 aprilie 2024 - 11:24

Ghidul APIA elaborat pentru acest an precizează modalitatea de efectuare a plăților APIA pentru crescătorii de animale, termenul limită pentru plata subvențiilor din zootehnie.

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

25 aprilie 2024 - 05:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) va verifica și anul acesta fermele de animale care solicită plata subvențiilor disponibile pentru zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, și sprijin cuplat pentru venit, SCZ.

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

24 aprilie 2024 - 19:36

Mai mulți fermieri români au rămas fără zeci de mii de euro după ce au făcut comenzi în Germania pentru utilaje agricole. 

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

24 aprilie 2024 - 07:33

Foarte important termenul APIA de 15 zile lucrătoare pentru crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal sau tonă lapte, aferente acestui an. Respectarea termenului înseamnă încasarea fără probleme a subvențiilor APIA din zootehnie chiar dacă crescătorii nu au respectat regulile.

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

24 aprilie 2024 - 07:03

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

24 aprilie 2024 - 06:27

Mulți crescători de animale nu știu cum să facă transferul unei exploatații zootehnice și din acest motiv își pierd subvențiile APIA. Ghidul APIA pentru anul 2024 lămurește cum se face acest transfer.

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

23 aprilie 2024 - 13:30

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de Ordin MADR care modifică unele dintre condițiile subvențiilor APIA pentru acest an, prevăzute în Ordinul MADR 106/2024. O schimbare este făcută la sprijinul cuplat pentru venit-soia, referitoare la documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii