Adama
Agreena
AGRICOVER

APICULTORII NU VOR SĂ RENUNȚE LA ALBINA ROMÂNEASCĂ!

Publicat: 12 martie 2017 - 12:40
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

APICULTORII SUNT DISPERAȚI. Iarna aceasta i-a lăsat mai săraci pe apicultorii români. Sunt zone unde apicultorii se plâng că le-au murit familii întregi de albine. Pagubele sunt mari, sprijinul autorităților mic. Apicultorii nu vor să importe material biologic. Nu vor să renunțe la albina românească.

Asociația Crescătorilor de Albine din România a demarat dialogul cu tineri apicultori care văd în ameliorarea speciilor de albină viitorul sectorului apicol. Un rol important l-au avut Radu Guțescu, apicultor din Craiova și Cristian Bratu, apicultor din Mărginimea Sibiului, doi tineri specialiști implicați în activitatea privată de selecție și ameliorare apicolă. O activitate care, din păcate, nu este în acest moment recunoscută de legislația existentă. Cei doi reprezintă o comunitate în dezvoltare.

Odată existentă nu poate fi negată și nici oprită doar pentru că legea este rămasă în urmă. Ei nu vor să înlocuiască rasa națională, ci vor să participe la întărirea acesteia prin aportul de genetică care să aducă în stupine albine care culeg mai bine sau au anumite calități și toleranțe dobândite.

Dacă în urmă cu numai 2 săptămâni, atitudinea ACA și a autorităților era puternic împotriva acestui fenomen, iată că, inclusiv cu sprijinul AGROINFO și FERMA, acum își dau mâna cu toții în căutarea unei soluții comune. 

Radu Guțescu, apicultorul inovator despre care noi am scris acum 2 ani, povestește ce s-a întâmplat la întâlnire.

Întâlnirea a avut loc la sediul ACA România și la ea a participat, alături domnul Ioan Fetea, actualul președinte ACA, domnul Răzvan Coman, director tehnic al Asociației Crescătorilor de Albine din România. Pe parcursul celor două ore în care s-a derulat întâlnirea am expus punctual nostru de vedere și anume că este nevoie de o mai mare unitate în prezentarea și susținerea soluțiilor la problemele majore ale domeniului apicol în fata autorităților, primul pas urmând să fie stabilirea unor puncte de vedere consensuale față de măcar o parte din aceste probleme.

În acest sens, am propus stabilirea unei întâlniri la care să participe lideri de asociații sau cooperative din domeniul apicol, dar si apicultori reprezentativi în cadrul căreia să se propună și poate să se convină soluții realiste și concrete. Dar mai ales responsabile! Problemele mari ale sectorului sunt: pierderile de familii din iarna care tocmai s-a încheiat, prețul scăzut de achiziție al mierii și deci necesitatea de rentabilizare a domeniului și, ce ne doare pe noi cel mai mult, reglementarea pieței de material biologic apicol.

Din păcate, apicultura este caracterizată de lipsa de comunicare între persoanele cu reprezentativitate din domeniul apicol. Și poate de o anume pornire împământenită la apicultorii români (aș zice că la fermierii români n.r.), aceea de a critica excesiv orice acțiune fără a veni cu soluții alternative.

Concret, în urma întâlnirii, am stabilit următorul pas al acestui demers, și anume că în prima săptămână din aprilie (cel mai probabil 6-7 aprilie) vom stabili data exactă la care va avea loc întâlnirea despre care am vorbit mai sus. Moment în care vom lansa invitații către asociații și apicultori. Precizez că în stabilirea datei următorului pas am ținut cont de faptul că, în cadrul ACA, vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte pe 28 martie, iar în perioada 31 martie-2 aprilie va avea loc Târgul National al Mierii - ediția de primăvară, la care ACA este organizator, deci programul persoanelor din conducere este unul extrem de aglomerat.

Vizualizat: 12395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Ioan Sabau
|
03. 13, 2017. Monday 09:10

Materialul prezentat este binevenit. S-a mai spus de atatea ori ca albina romaneasca este tot mai rara. Invazii de orice alte rase. Este momentul ca destinele apiculturii sa ajunga pe maini competente. Gutescu sau Bratu ar fi bune variante.

1.
ISTRATIE DUMITRU
|
03. 12, 2017. Sunday 18:00
???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii