Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agriplanta - RomAgroTec 2017

APICULTORII NU VOR SĂ RENUNȚE LA ALBINA ROMÂNEASCĂ!

Publicat: 12 martie 2017 - 12:40
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

APICULTORII SUNT DISPERAȚI. Iarna aceasta i-a lăsat mai săraci pe apicultorii români. Sunt zone unde apicultorii se plâng că le-au murit familii întregi de albine. Pagubele sunt mari, sprijinul autorităților mic. Apicultorii nu vor să importe material biologic. Nu vor să renunțe la albina românească.

Asociația Crescătorilor de Albine din România a demarat dialogul cu tineri apicultori care văd în ameliorarea speciilor de albină viitorul sectorului apicol. Un rol important l-au avut Radu Guțescu, apicultor din Craiova și Cristian Bratu, apicultor din Mărginimea Sibiului, doi tineri specialiști implicați în activitatea privată de selecție și ameliorare apicolă. O activitate care, din păcate, nu este în acest moment recunoscută de legislația existentă. Cei doi reprezintă o comunitate în dezvoltare.

Odată existentă nu poate fi negată și nici oprită doar pentru că legea este rămasă în urmă. Ei nu vor să înlocuiască rasa națională, ci vor să participe la întărirea acesteia prin aportul de genetică care să aducă în stupine albine care culeg mai bine sau au anumite calități și toleranțe dobândite.

Dacă în urmă cu numai 2 săptămâni, atitudinea ACA și a autorităților era puternic împotriva acestui fenomen, iată că, inclusiv cu sprijinul AGROINFO și FERMA, acum își dau mâna cu toții în căutarea unei soluții comune. 

Radu Guțescu, apicultorul inovator despre care noi am scris acum 2 ani, povestește ce s-a întâmplat la întâlnire.

Întâlnirea a avut loc la sediul ACA România și la ea a participat, alături domnul Ioan Fetea, actualul președinte ACA, domnul Răzvan Coman, director tehnic al Asociației Crescătorilor de Albine din România. Pe parcursul celor două ore în care s-a derulat întâlnirea am expus punctual nostru de vedere și anume că este nevoie de o mai mare unitate în prezentarea și susținerea soluțiilor la problemele majore ale domeniului apicol în fata autorităților, primul pas urmând să fie stabilirea unor puncte de vedere consensuale față de măcar o parte din aceste probleme.

În acest sens, am propus stabilirea unei întâlniri la care să participe lideri de asociații sau cooperative din domeniul apicol, dar si apicultori reprezentativi în cadrul căreia să se propună și poate să se convină soluții realiste și concrete. Dar mai ales responsabile! Problemele mari ale sectorului sunt: pierderile de familii din iarna care tocmai s-a încheiat, prețul scăzut de achiziție al mierii și deci necesitatea de rentabilizare a domeniului și, ce ne doare pe noi cel mai mult, reglementarea pieței de material biologic apicol.

Din păcate, apicultura este caracterizată de lipsa de comunicare între persoanele cu reprezentativitate din domeniul apicol. Și poate de o anume pornire împământenită la apicultorii români (aș zice că la fermierii români n.r.), aceea de a critica excesiv orice acțiune fără a veni cu soluții alternative.

Concret, în urma întâlnirii, am stabilit următorul pas al acestui demers, și anume că în prima săptămână din aprilie (cel mai probabil 6-7 aprilie) vom stabili data exactă la care va avea loc întâlnirea despre care am vorbit mai sus. Moment în care vom lansa invitații către asociații și apicultori. Precizez că în stabilirea datei următorului pas am ținut cont de faptul că, în cadrul ACA, vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte pe 28 martie, iar în perioada 31 martie-2 aprilie va avea loc Târgul National al Mierii - ediția de primăvară, la care ACA este organizator, deci programul persoanelor din conducere este unul extrem de aglomerat.

Vizualizat: 9856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ISTRATIE DUMITRU
|
03. 12, 2017. Sunday 18:00
???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

BRÂNZA LUI VODĂ

BRÂNZA LUI VODĂ

Cășăria Petruvio este o manufactură înfiinţată în 2015, care produce brânză artizanală gourmet după reţete româneşti cu tradiţie, păstrate din generaţie în generaţie, încă de la 1600. Gustul, cremozitatea şi textura deosebite au făcut ca această brânză autohtonă să înnobileze mesele domnitorilor români de la Vodă Radu Mihnea, până la Vodă Ioan Cuza. De aici i se trage numele de "Brânza lui Vodă", spune producătorul.

reporter: Nicoleta Dragomir
operator imagine si montaj: Claudiu Borobei

Povestea porumbului de Cărpiniş Scapă sau nu rapiţa de îngheţurile din iarnă? LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

Bancul zilei

Magazin de bijuterii

Magazin de bijuterii
- Ce v-a făcut să jefuiţi magazinul de bijuterii? Detalii