Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agriplanta - RomAgroTec 2017

Un aditiv furajer reduce cu 30% emisiile de metan la vaci

Publicat: 29 iulie 2016 - 11:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un supliment nutritiv creat de o echipă internaţională de cercetători este responsabil pentru reducerea cu 30 la sută a emisiilor de metan la vacile pentru lapte, fără a afecta în vreun fel sănătatea animalelor şi nici apetitul sau capacitatea de producţie.

Studiul publicat recent în prestigioasa revistă de ştiinţă „Proceedings of the US National Academy of Sciences” vorbeşte despre un compus chimic numit 3-nitrooxypropanol (3-NOP), care are un efect direct asupra microorganismelor responsabile pentru producerea metanului, dar nu şi asupra bacteriilor care asigură digestia bovinelor. Şi pentru că 3-NOP amplifică amplifică digestibilitatea nutrienţilor din hrana animalelor, vacile care au primit acest aditiv au câştigat mai mult în greutate.

Chiar şi atunci când vacile s-au aflat în momentulde vârf al lactaţiei, cu o producţie de 46 litri pe zi, admnistrarea suplimentului a determinat o creştere în greutate. „Animalele care au primit acest compus chimic în raţia furajeră au câştigat un kilogram pe zi în greutatea corporală. Este foarte promiţător, deoarece sugerează că am reuşit să captăm o parte din energia pe care altfel s-ar fi pierdut ca metan”, susţine Matthew Deighton, unul dintre oameni de ştiinţă implicaţi în acest proiect.

furajare-vaci_b

Animalele rumegătoare, cum sunt vacile, oile şi caprele, contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, reprezentând o ameninţare constantă pentru mediul înconjurător. Bovinele sunt cele mai mari producătoare de metan dintre animale, fiind responsabile pentru circa 25% din totalul emisiilor. Metanul este produs de microorganisme aflate în sistemul digestiv, iar animalele trebui să elimine gazul pentru a supravieţui.

Potrivit unor studii ştiinţifice, bovinele produc anual o cantitate de metan echivalentă cu patru tone de dioxid de carbon. La nivel mondial, animalele rumegătoare produc o cantitate totală de 2,1 miliarde tone de metan în fiecare an, ceea ce reprezintă puţin peste 4% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de activitatea umană.

Vizualizat: 852 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

BRÂNZA LUI VODĂ

BRÂNZA LUI VODĂ

Cășăria Petruvio este o manufactură înfiinţată în 2015, care produce brânză artizanală gourmet după reţete româneşti cu tradiţie, păstrate din generaţie în generaţie, încă de la 1600. Gustul, cremozitatea şi textura deosebite au făcut ca această brânză autohtonă să înnobileze mesele domnitorilor români de la Vodă Radu Mihnea, până la Vodă Ioan Cuza. De aici i se trage numele de "Brânza lui Vodă", spune producătorul.

reporter: Nicoleta Dragomir
operator imagine si montaj: Claudiu Borobei

Povestea porumbului de Cărpiniş Scapă sau nu rapiţa de îngheţurile din iarnă? LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

Bancul zilei

Magazin de bijuterii

Magazin de bijuterii
- Ce v-a făcut să jefuiţi magazinul de bijuterii? Detalii