Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria

ANCHETĂ Ferma. CETATEA VACILOR cu LEUCOZĂ

Publicat: 05 decembrie 2016 - 12:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu şapte kilometri înainte de intrarea în Caransebeş, venind dinspre Băile Herculane, pe DN 70, chiar la asfalt, se află ferma de vaci de lapte a doctorului în agroturism şi economie rurală - Eftimie Văcariu. Acum proprietarul unei ferme care a fost închisă de autorităţi… 

Fermierul este şi student în anul II la Zootehnie, după ce a mai terminat şi un master în agronomie prin Franţa, la Lille.

Ferma-fortăreaţă, pregătită de asediu
Pe teritoriul uneia dintre cele 13 foste ferme de îmbunătăţire şi exploatare a pajiştilor, de altfel singura rămasă „în viaţă” datorită faptului că Eftimie Văcariu (care a fost ultimul şef de fermă aici) a cumpărat-o de la stat, după ce trecuseră doi ani de la punerea ei în vânzare. A făcut un credit la bancă în anul 2000 pentru a pune pe picioare ferma de vaci de lapte care acum este înconjurată de un gard de 2 m înălţime (care l-a costat circa 70.000 lei), construit din bolţari de ciment. Asta ca să poată fi autorizat, gardul făcând parte din proiectul SAPARD derulat în anul 2007. Un proiect cu valoarea de 130.000 de euro, prin care a ridicat primul grajd, a cumpărat 20 de vaci de la Staţiunea Lovrin şi utilaje. Ferma are, din exterior, aspect de fortăreaţă pregătită de asediu, iar ceea ce se întâmplă dincolo de metereze este chiar strigător la cer.

De ce o numin cetate cu leucoză? Aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 decembrie 2016!

Articol redactat de Tudor Calotescu

Vizualizat: 1984 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

LAPTE DE MĂGĂRIŢĂ DE LA STÂNĂ

Familia Andrieş, din Mănăştur, judeţul Arad, sunt crescători de oi din tată-n fiu. Au 500 de oi Ţurcane, 4 vaci şi 18 măgari. Pe vremea lui Ceauşescu, din banii primiţi pe lână şi brânză, Ioan Andrieş şi-a luat Dacie. Acum, a ajuns să dea lâna pe nimic. Când totul mergea greu, familia Andrieş a descoperit că are totuşi ceva ce merge foarte bine: laptele de măgăriţă.

INTERVIU cu Ioan şi Ionuţ Andrieş, fermieri din jud. Arad

Naturevo - noi provocări tehnologice Trasabilitatea laptelui la Agrocomplex Lunca Paşcani Ferma în care vacile dau 37 litri de lapte pe zi

Bancul zilei

54

54
Ion: Mă Gheo, aseară aproape că l-am văzut pe tată’tău. Detalii