Adama
Agreena
AGRICOVER

Crescătorii de ovine şi caprine îşi vor reprezenta interesele organizat

Publicat: 27 iunie 2011 - 13:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de oi şi capre din judeţul Suceava încep să se regrupeze pentru a-şi reprezenta cât mai bine interesele. 

Chiar dacă la nivelul judeţului Suceava există mai multe asociaţii de profil, una dintre acestea s-a detaşat deja atât ca număr de crescători şi capete de animale, cât şi ca reprezentativitate în relaţiile cu instituţiile statului sau cu diferiţi primari, scrie monitoruldesuceava.ro.

Anul trecut cu doar 187 de crescători de oi şi capre, Asociaţia „Plaiul Bucovinei” a evoluat rapid şi a ajuns să numere în prezent interesele a 1.054 de crescători din întreg judeţul.
„Oamenii au văzut că dorim să-i ajutăm în mod concret, ceea ce s-a şi întâmplat de fiecare dată când ne-au solicitat sprijin, iar de la lună la lună a crescut numărul crescătorilor care au preferat să fie reprezentaţi de noi”, a explicat Vasile Blănari, preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (APIA) Suceava, la nivel de judeţ au fost depuse 1.443 de cereri pentru acordarea primei pe cap de ovină şi caprină pentru un total de 180.829 de animale. Dintre crescătorii care vor să obţină subvenţia majoritatea sunt înscrişi în Asociaţia „Plaiul Bucovinei”. În privinţa capetelor de animale deţinute, membrii asociaţiei figurează cu un total de 111.500, ceea ce reprezintă aproape două treimi din totalul de oi şi capre crescute în judeţul Suceava.

Ovine_b

Fără taxe la dosare şi cu lâna vândută
Pentru ca oamenii să se simtă reprezentaţi, cei din conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” au decis să elimine taxa de 1 leu/animal percepută anii trecuţi de celelalte asociaţii de profil din judeţ la depunerea dosarului pentru acordarea subvenţiei de către APIA.

O altă problemă cu care crescătorii s-au confruntat a fost lipsa unei pieţe de desfacere pentru lâna de la oi. În cele câteva luni de activitate, conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” a reuşit să rezolve şi acest inconvenient. După ce au luat legătura cu un investitor turc, reprezentanţii asociaţiei au reuşit să ajungă la o înţelegere. Toţi crescătorii care doresc să vândă lâna oilor o pot face acum fără impedimente la fostul depozit de cereale de lângă Gara Fălticeni. Cei care colectează lâna şi-au arătat disponibilitatea de a se deplasa şi direct la sursă, dacă este vorba de cantităţi mai mari. Preţul de achiziţie pentru kilogramul de lână este de 1,9  (19.000 de lei vechi).

Nemulţimiri legate de crotalii şi taxele de păşunat
Chiar dacă au reuşit să rezolve o parte din multiplele probleme ridicate de crescătorii de oi şi capre, reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” spun că vor mai avea mult de muncă. Una dintre nemulţumirile ridicate de crescători este cea legată de crotalii.

De asemenea, taxele de păşunat percepute de primării sunt un alt subiect spinos pentru crescători şi pe care conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” spune că-l va aborda cu cea mai mare atenţie.

Eventuale reclamaţii
Pentru a afla şi despre celelalte probleme cu care se confruntă crescătorii de oi şi capre, conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” le-a cerut să o facă, fie direct la sediul din strada Humorului, nr. 106E, Suceava, fie la numerele de telefon 0230 526 252 sau 0732 700 000.


Vizualizat: 4644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii