Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agriplanta - RomAgroTec 2017

Ilie VAN (UCPR): CRESCĂTORII de PĂSĂRI RESPECTĂ cu stricteţe LEGISLAŢIA în vigoare!

Publicat: 10 mai 2017 - 10:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii români de carne de pasăre şi ouă contestă ştirea apărută în media „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”.

„Începând cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, România TV) s-a difuzat următoarea ştire având ca sursă autorităţile UE 87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”.

Reprezentanţii sectorului au luat atitudine şi astfel au decis să vină cu explicaţii şi date concrete privind creşterea şi comercializarea puilor de carne.
„Vă informăm că, în Raportul EFSA dat publicităţii recent, nu se face vorbire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Această rezistenţă este testată permanent de autorităţile naţionale şi europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice”, susţine Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Acesta precizează că în filmul care însoţeşte ştirea, apar produse de la unele firme din România, fără ca brand-ul acestora să fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producătorilor români.

Carne de pui_b

Iată cum stă situaţia în ceea ce priveşte controlul cărnii de pasăre produsă în ţara noastră, potrivit comunicatului UCPR.
Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasăre, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.
În perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenţei reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 în anul 2014 şi 1 în anul 2016), caz în care s-au aplicat măsurile specifice.
Facem menţiunea că, antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă "timpul de aşteptare", astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.
După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.
Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană”.

Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi.
Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Naţional de control reziduuri, fermierii sunt obligaţi să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Vizualizat: 496 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

Cosul cu lavanda IPSO Agricultură la Agraria 2017 MEWI la Agraria 2017

Bancul zilei

Doi peşti

Doi peşti
Doi peşti trăiau într-un acvariu. Detalii