Adama
Agreena
AGRICOVER

George Turtoi: Sprijinul cuplat la bovine nu are legătură cu rasa! Fermierii: Alb Albastru Belgian nu primește subvenția!

Publicat: 28 mai 2015 - 11:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se acordă sau nu sprijinul cuplat la bovinele de carne în funcție de rasă? Fermierii s-au plâns că Alb Albastru Belgian nu primește banii pentru că nu e pe listă. George Turtoi susține că nu există listă. Ordinul 619 îl contrazice.

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne, ne-a trimis de ceva timp la redacție o scrisoare cu nemulțumirea că rasa Alb Albastru Belgian ar fi fost exclusă de la sprijinul cuplat de producție. Există o listă cu vacile de carne care beneficiază de sprijinul cuplat. Din păcate, Alb Albastru Belgian nu se regăsește pe ea. Am avut o întreagă corespondență cu Ministerul Agriculturii și am solicitat să fie inclusă rasa. Dintr-un singur motiv: dă rezultate foarte bune la metisare. Pe de altă parte, și cei de la Minister au dreptate. Rasa nu e recomandată să crească rasă curată pentru că sunt probleme la fătare. Sunt fermier, am 87 de vaci de carne, niciuna  nu este rasa Alb Albastru Belgian. Eu cresc Charolaise. Există pe listă, voi lua acel sprijin cuplat de 300 de euro pe cap de animal. Dar am fermieri în Asociație care mizează pe Alb Albastru și au nevoie de subvenție pentru că îngrășătoriile le-au fost afectate, anul trecut, de boala limbii albastre. Din păcate, această rasă nu e trecută nici în evidențele ANARZ și nu există nici un Registru Genealogic pentru Alb Albastru Belgian.

Agroinfo a fost singura publicație care l-a chestionat pe secretarul de stat George Turtoi în legătură cu condiționarea sprijinului cuplat la bovine în funcție de rasă. Întrebarea i-a fost adresată de Agroinfo oficialului din Ministerul Agriculturii la conferința ZF Agribusiness, organizată pe 25 mai. Iată ce ne-a răspuns:

george-turtoi-secretar-de-stat-madr_b

Sprjinul cuplat nu are o legătură cu rasa, are legătură cu o producție minimă pe cap de animal și cu dovada că este comercializat laptele legal cu facturi și cu documente legale. Rasele sunt punctate pentru proiectele de investiții și acolo avem o listă cu rase autohtone, nu indigene. Autohtone înseamnă rase care sunt deja aclimatizate, care sunt folosite în România și rase și soiuri. Vrem, în același timp, să stimulăm și zona de producție și reproducție a animalelor în România. Nu doar să cumpărăm din afară material genetic. Pentru sprijinul cuplat nu există o condiționalitate privind rasa. Condițiile sunt: producția și numărul de capete. Sprijinul cuplat de producție se acordă între 10 și 250 de capete.

Ce spune Ordinul 619? Care sunt criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat de producție la vaca de carne? Iată care sunt:

Art. 74.
(1) SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora prevăzut la art. 70 lit. d) se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
(i) vaci din rase de carne; şi/sau
(ii) vaci metise cu rase de carne; şi/sau
(iii) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne; şi/sau
(iv) tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne; şi/sau
(v) tauri din rase de carne;
b) solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
c) tineretul mascul pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
d) pentru tineretul femel până la prima fătare, dar nu mai târziu de vârsta de 32 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
e) vacile de carne şi/sau vacile metise cu rase de carne şi/sau taurii de reproducţie din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile şi de 6 ani taurii de reproducţie la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
f) efectivul de animale trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE;
g) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
h) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne şi sau metise cu rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere; momentul ieşirii din exploataţie menţionat anterior trebuie să fie cuprins între ziua următoare închiderii perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul precedent şi data-limită de depunere a cererii unice de plată pentru anul curent;
i) toate animalele din categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei;
j) animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie astfel:
- o singură dată pentru categoria tineret mascul şi/sau femel prevăzută la lit. a) pct. (iii) şi (iv);
- o singură dată pentru categoria tauri din rase de carne prevăzută la lit. a) pct. (v);
- anual pentru categoriile vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne prevăzute la lit. a) pct. (i) şi (ii).
(2) SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora se acordă diferenţiat pe următoarele categorii de animale, astfel:
a) vaci şi tauri din rase de carne;
b) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne: 75% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a);
c) vaci metise cu rase de carne şi tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne: 50% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a).
(3) Lista cu rasele de taurine de carne este prevăzută în anexa nr. 6.

alb-albastru_b

Ultimul punct ne-a atras atenția și l-am subliniat intenționat. Deci, există o listă! Pe listă, la anexa 6, sunt rasele: Aberdeen-Angus, Limousine,  Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălţata Românească - direcţia de exploatare carne, Hereford, Blonde d'Aquitaine,  Salers, Sura de Stepă. Nici urmă de Alb Albastru Belgian. Este foarte bine că există o listă la sprijinul cuplat pentru vacile de carne. Singura noastră cerință este includerea pe listă și a rasei Alb Albastru Belgian. Nu e neapărat cea mai răspândită rasă în țara noastră, că nu este. Dar e rentabilă pentru îngrășătorii, a mai spus Dumitru Grigorean, fermier din Suceava. Am mai subliniat și condiția ca toate animalele și rasele să fie trecute în Registrul Genealogic. Ori, pentru această rasă, fermierul ne-a spus că nu există un Registru Genealogic. Practic, nu îndeplinește nici această condiție.

Există toate șansele ca Ordinul 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură să se modifice pentru a doua oară. Mai ales că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică definiția utilizatorului de pășuni și fânețe și prelungește campania de depunere a cererii unice cu 25 de zile, firește, cu penalități pe zi de întârziere. Poate Ministerul Agriculturii va lămuri într-un nou Ordin și problema rasei Alb Albastru Belgian.

Vizualizat: 5065 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Vești de la Ministerul Agriculturii: O vacă în plus l-ar putea lăsa pe fermier fără sprijinul voluntar cuplat

Vești de la Ministerul Agriculturii: O vacă în plus l-ar putea lăsa pe fermier fără sprijinul voluntar cuplat

Fermierii care au între 10 și 250 de capete de bovine primesc un sprijin voluntar cuplat de 300 de euro pe vaca de carne și 250 de euro pe vaca de lapte. Cei care au 251 de vaci s-ar putea să nu primească niciun euro.

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii