Adama
Agreena
AGRICOVER

AWARE - proiect de integrare pan-europeană în domeniul bunăstării animalelor de fermă

Publicat: 25 mai 2012 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara a găzduit, vineri, 25 mai a.c., simpozionul pentru prezentarea proiectului european AWARE privind bunăstarea animalelor de fermă.

Lucrările seminarului au început cu prezentarea proiectului de către prof.dr. Ilias Kyriazakis, reprezentant al Universităţii Thessaly din Salonic, Grecia, instituţie responsabilă pentru regiunea Est Balcanică, care mai cuprinde şi ţările România, Bulgaria, Turcia şi Cipru. 

simpozion-aware_b

Simpozionul a continuat cu prezentarea lucrărilor despre ce este şi cum se măsoară bunăstarea animală, susţinută tot de Ilias Kyriazakis şi de prof. dr. Christine Nicol de la aceeaşi Universitate. Despre „Bunăstarea taurinelor de lapte: strategii de evaluare şi control” a vorbit prof.dr. Pascal Oltenacu, reprezentant al Universităţii de Stat din Oklahoma, SUA, şi membru al EFSA.

Prof.dr. Mihai Decun, de la Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara, membru ASAS şi membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, cel care a introdus pentru prima dată în vocabularul ştiinţific românesc termenul de bunăstare animală, a prezentat cauzele frecvente ale bunăstării precare la caii din România.

Un eveniment similar a avut loc pe 23 mai a.c., la Bucureşti. 

Reţea europeană de cercetare

Proiectul AWARE, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Cadru FP7, are ca scop promovarea integrării şi creşterea impactului cercetării europene privind bunăstarea animalelor de fermă. Proiectul a debutat în luna martie a anului trecut şi se derulează până în februarie 2014. Acronimul AWARE provine de la denumirea în limba engleză a proiectului „Animal WelfAreResearch in an enlargedEurope” şi înseamnă calificat, conştient de, pregătit, priceput.

Directorul proiectului este Dr. MarekŠpinka de la Institutul de Cercetări Zootehnice din Praga, Republica Cehă şi are ca parteneri 14 instituţii de cercetare şi învățământ superior din tot atâtea ţări. Partenerii din cadrul proiectului şi-au propus să atingă obiectivul principal prin crearea la nivel european a unei reţele de cercetători, profesori şi studenţi care activează în domeniu, precum şi alte persoane sau instituţii interesate de transferul de cunoştinţe şi implementarea rezultatelor cercetării în domeniul bunăstării animalelor de fermă.

Proiectul urmăreşte creşterea capacităţii de cercetare la nivel european în domeniul bunăstării animalelor de fermă prin integrarea potenţialului cognitiv şi uman, care este insuficient utilizat în ţările noi membre ale Uniunii Europene şi în ţările candidate. Se va realiza un transfer rapid şi cuprinzător al cunoştinţelor în toată Europa, precum şi atragerea tinerilor cercetători spre acest domeniu de cunoaştere.

Opt centre regionale

La nivel european, activităţile proiectului se vor implementa prin opt centre regionale: Scandinavia, Baltica, EuropaCentral-Estică, Est Balcanică, Vest Balcanică, Mediteraneană, Europa Central-Vestică şi EuropaNord-Vestică. În cadrul proiectului se organizează prezentări în toată Europa, atât ale proiectului cât şi ale domeniului bunăstarea animalelor domestice, precum şi ale persoanelor preocupate de acest domeniu şi realizările locale. Proiectul are şi un website unde se găsesc mai multe informaţii în limba engleză http://www.aware-welfare.eu/aware.

 simpozion-aware-usamvb_b

Vizualizat: 3438 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii