Adama
Agreena
AGRICOVER

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Publicat: 17 iunie 2015 - 16:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România. Miza este Registrul genealogic pentru rasa țurcană. De 7 ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. De o săptămână, are propriul Registru genealogic și cel mai bogat oier din România.

Nicăieri în altă țară din Europa nu există două Registre genealogice pentru aceeași rasă. O linie omologată nu poate să aibă două cărți de rasă. Noi vom cere Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ n.r.) să-i retragă lui Dumitru Andreșoi acreditarea. Argumentul nostru este că pune în pericol programul pentru ameliorarea rasei. Asociația Păstorul Crișana, care face parte din Federația Romovis, este capabilă să facă un program de ameliorare a rasei pe lapte și pe carne pentru câteva milioane de oi. Noi am gestionat rasa țurcană la nivel național pe banii noștri. Cât dă Ministerul Agriculturii e puțin, 9 lei/cap de animal pentru registru și 3,5 lei/cap de animal pentru controlul oficial al producțiilor. Andreșoi este un om de afaceri, mai puțin preocupat de problemele profesionale, spune Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis.

ionica-nechifor_b

De 6 ani, fac controlul oficial  al producțiilor pe banii mei, fără să cer un leu de la Ministerul Agriculturii. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, pe care o conduc, este singura care face asta.  Fermierii mei insistă să avem și noi Registrul nostru genealogic. De anul trecut, l-am solicitat la ANZ. Degeaba se supără cealaltă asociație. Nu are monopol. Mai bine și-ar vedea de oi că și alții o să ceară registre genealogice și pentru alte rase. ANZ a venit în control, ne-a verificat baza materială, baza de animale și au văzut că avem capacitate să deținem Registrul genealogic. În Asociația Dacia sunt aproximativ 140.000 de oi, 99% sunt din rasa țurcană. Eu nu vreau să conduc un registru la nivel național. Vreau Registrul genealogic pentru județul meu, Hunedoara, și pentru oierii mei din Asociația Dacia, spune Dumitru Andreșoi.

andresoiu_b

Cum poate să spună așa ceva?! Că vrea un registru pentru județul lui?! Păi, ce ar însemna să existe Registre genealogice în 41 de județe?! Se creează un precedent periculos și ce s-a întâmplat cu țurcana se poate întâmpla cu toate rasele. Să existe nu știu câte registre genealogice. Tot interesul lui Andreșoi a plecat de la ajutorul de minims. Pentru cumpărarea berbecilor de reproducție se dau 2.500 de lei/cap de berbec. Ca să fie eligibil la plată, berbecul are nevoie de un certificat de origini, să se știe ascendența, fișele cu performanțele cunoscute, trebuie verificat în registrul de montă și fătări, etc. Andreșoi a vrut să scape de toate aceste verificări. Până acum, asociația lui încheia un contract cu singura asociație acreditată, adică Asociația Păstorul Crișana. Anul ăsta nu a mai vrut să încheie, probabil, știa că și-a rezolvat să aibă propriul registru genealogic. ANZ i-a dat acreditare, deși e un fermier cu probleme. La ultimul control, făcut simultan de peste 100 de inspectori și mediici veterinari în cele 11 județe în care are ferme, s-a văzut că în baza de date sunt 20.000 de oi, dar, în realitate, ar avea cu 10.000 de oi în minus. Le-ar fi trecut pe hârtie ca să poată asigura încărcătura pe vreo 7.000 ha de pășune cât are, acuză Ionică Nechifor.

Să-mi găsească animale în minus?! Dimpotrivă. M-au verificat și au descoperit că am peste 20.000 de oi. Cu mult mai multe decât aveam anul trecut,  spune Andreșoi.

Federația Crescătorilor de Ovine Romovis și Asociația Păstorul Crișana vor cere săptămâna viitoare retragerea acreditării pentru asociația lui Dumitru Andreșoi. Săptămâna aceasta, conducerile celor două organizații sunt ocupate, participă la o conferință despre ovine în Sardinia, Italia. Cele două organizații profesionale se simt lezate și pentru faptul că nu au fost consultate înainte de acreditare.

Vizualizat: 5460 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Registrul genealogic al rasei va deveni obligatoriu abia din 2016. Cu toate acestea, crescătorii de oi din rasa țurcană se plâng că APIA le-ar fi pretins o adeverință de la o asociație acreditată pentru rasa respectivă.

Alte articole in aceasta categorie

Minim 150 euro subvenții APIA pe cap de animal!

Minim 150 euro subvenții APIA pe cap de animal!

19 aprilie 2024 - 10:04

Cum se procedează anul acesta la acordarea plăților APIA din zootehnie? Ce înseamnă pragul de 150 de euro? Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

18 aprilie 2024 - 07:32

Responsabilitățile pe care le au crescătorii de animale pentru a beneficia de subvențiile APIA, aferente acestui an.

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

18 aprilie 2024 - 06:39

Pentru a beneficia de subvențiile APIA pe cap animal, aferente acestui an, animalele trebuie să fie identificate. Ghidul APIA pentru acest an lămurește care sunt mijloacele oficiale de identificare.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii