Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Publicat: 04 octombrie 2015 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români care cresc vaci din Rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat pentru că mulți dintre ei nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați că nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an. Criteriile de eligibilitate au fost făcute pentru fermierii mari, acuză crescătorii mici.

Registrul Genealogic al Rasei Brună este condus de Agenția Națională de Zootehnie. Rasa este slab reprezentată în România, deși este recunoscută pentru calitățile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime și proteine. Sunt 220.00 de capete de vaci și juninci, din care doar 10.000 se regăsesc în ferme mari. Celelalte exemplare sunt, practic, risipite în gospodăriile țărănești. Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că Registrul genealogic (RG), așa cum se obișnuiește, nu a fost cedat asociației care reprezintă crescătorii de vaci din rasa respectivă.

În anii trecuți, prin 2013, mulți dintre fermierii care dețineau peste 20 de capete de vaci și-au împărțit fermele în două. De ce? Un fermier care crește peste 20 de capete este obligat să aibă animalele înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Crescătorii încasau doar ajutorul național tranzitoriu și nu prea le venea să plătească pentru COP. Taxa este aproximativ 2,8 lei/cap de vacă/ lună. Fermierii ajungeau la câteva milioane de lei vechi pe an. Acum e alta situația. Sprijinul cuplat e mare, e undeva la 11 milioane de lei vechi, fermierii sunt interesați să-l încaseze. Din păcate, crescătorii noștri nu știu cum să procedeze și pierd startul. În primul rând, animalele trebuie înscrise în COP. Un tehnician veterinar ia probe de lapte, etc. datele strânse merg la asociația fermierilor care execută COP și abia după aceea animalul poate fi înscris în Registru genealogic. Mulți dintre fermieri nu au informații și uite că pierd bani, spune Dorel Codrea, liderul Asociației Crescătorilor de Vaci din Rasa Brună Maramureș.

Fermierii mari care cresc vaci Brune le-au înscris în RG, așa că ei își vor încasa sprijinul cuplat, 250 euro/cap de vacă de lapte/an. Nu mai este un secret pentru nimeni că această subvenție nu se acordă fermierilor care dețin sub 10 capete de bovine. Fie că vorbim de vaci de lapte sau bovine pentru carne.

Acest sprijin cuplat a fost o soluție de compromis pentru sectorul lapte care șchiopăta. Dar au fost prost negociate criteriile de eligibilitate. Am încercat să discutăm la Ministerul Agriculturii. Fără șanse. Asociația noastră este membră în Federația Europeană pentru Rasa Brună, știm cum decurg lucrurile. Când mergi în Europa cu argumente solide nu se poate să nu ți le accepte. Dar aici e o luptă între marii fermieri și micii crescători. Este motivul pentru care s-a și stabilit să se dea sprijinul cuplat de la 10 capete în sus. Vrem să schimbăm această condiție. Sunt exemplare valoroase din Rasa Brună în România, dar aceste animale se găsesc în micile ferme, spune fermierul din Maramureș.

Liderul fermierilor mai spune că se fărămițează micile ferme și prin asta și civilizația rurală. Este mare păcat că nu-l ascultăm pe prințul Charles să nu distrugem micile ferme, să mai păstrăm ce e bun și nealterat.

Asociația pe care o conduce Dorel Codrea și-a unit forțele cu o asociație de crescători de vaci din Satu Mare și-n felul acesta  speră să reușească să conducă Registrul genealogic al rasei. Fermierii sunt deciși să formeze o delegație care să vină la Ministerul Agriculturii pentru a solicita schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine.

În România, Rasa Brună se crește atât pentru lapte, cât și pentru carne. Producția medie de lapte este de 3.000 de litri în timp ce în Elveția depășește 7.000 de litri.

Vizualizat: 3549 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

27 martie 2024 - 04:40

Crescătorii de bovine beneficiază, începînd cu acest an, de o plată suplimentară APIA legată de pășunarea animalelor. Condițiile de eligibilitate sunt incluse în Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii