Adama
Agreena
AGRICOVER

Caraş-Severin: Agricultura ecologică se extinde, de 15 ori mai mulţi producători

Publicat: 23 august 2011 - 09:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, la Direcţia Agricolă Caraş-Severin, s-au înscris 618 producători care se ocupă cu agricultura ecologică, de 15 ori mai mulţi faţă de numărul celor de anul trecut.

Toţi producătorii care desfăşoară activităţi în agricultura ecologică au obligaţia să se înregistreze la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene.
„Cei mai mulţi producători agricoli înregistraţi sunt din Cornereva, Domaşnea, Teregova, Zăvoi, Armeniş sau Bucoşniţa, zone cu tradiţie în agricultura ecologică, unde s-a mers pe o agricultură extensivă, pe o agricultură cu resurse naturale, în ceea ce priveşte fertilizarea culturilor, nefolosind îngrăşăminte chimice în tratarea culturilor respective. Noi sperăm ca, după ce trec cei trei ani de conversie, un număr cât mai mare de producători să valorifice pe piaţă produsele pentru care au certificatul ecologic. Cei mai mulţi de la noi din judeţ se bazează pe producţia de fructe”, a declarat Gheorghe Radac, consilier superior la Direcţia Agricolă Judeţeană Caraş-Severin.
 

Coş cu mere_b

Sunt însă, şi producători deja atestaţi. De exemplu, în comuna Vrani este un producător de produse ecologice  atestat, care a ieşit pe piaţă cu produse horticole şi încearcă să îşi vândă produsele la un preţ ceva mai bun, producţia fiind mai mică decât la ceilalţi producători agricoli. „Se consideră că, în perioada celor trei ani de conversie, diferenţa de producţie va fi acoperită prin subvenţii de la bugetul de stat. După trecerea la agricultura ecologică propriu-zisă, nu se vor mai acorda subvenţii, întrucât se apreciază că valorificarea se face la un preţ superior”, a explicat Radac.
Suprafaţa totală înregistrată la agricultura ecologică se ridică, în Caraş-Severin, la 4.621 de hectare.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3562 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Proiectele cu investiţii în exploataţiile forestiere au nevoie de autorizaţie de mediu

Proiectele cu investiţii în exploataţiile forestiere au nevoie de autorizaţie de mediu

Beneficiarii fondurilor europene acordate pentru investiţii în exploataţiile forestiere prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), trebuie să obţină autorizaţia de mediu pentru proiectele contractate.

Agricultura ar putea fi o sursă pentru răcirea planetei

Agricultura ar putea fi o sursă pentru răcirea planetei

Prin selectarea atentă a varietăţilor de plante agricole cultivate, o mare parte din Europa şi America de Nord ar putea avea vara temperaturi mai mici cu până la un grad, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bristol (Regatul Unit).

Studiu: Reducerea consumului de carne poate salva mediul

Studiu: Reducerea consumului de carne poate salva mediul

Austriecii doresc să salveze mediul prin adoptarea unei alimentaţii echilibrate în general şi în special prin reducerea consumului de carne. 

Producţia de miere va fi cu 20% mai mare în 2011 faţă de anul trecut

Producţia de miere va fi cu 20% mai mare în 2011 faţă de anul trecut

Producţia de miere din acest an va fi mai mare cu aproximativ 20% faţă de cea de anul trecut, producătorii estimând să obţină între 17.000 şi 18.000 tone, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea. Acesta speră ca România să reuşească să exporte şi anul acesta jumătate din producţie, deşi concurează cu mierea mult mai ieftină din China şi Argentina.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii